Cazul Maroleanu denumit astfel după numele buzoianului căruia i-a fost amputat organul sexual din cauza unei culpe medicale, amenință să dea peste cap bugetul Spitalului Județean Buzău. Bărbatul, fost pacient al unității medicale în 2014, a obținut în instanță plata unor despăgubiri de 500.000 de euro, soluția nefiind definitivă.
Potrivit reprezentanților unității medicale, suma ar trebui plătită de medicii care au fost găsiți vinovați de malpraxis.
”Referitor la cazul pacientului Costică Maroleanu, medicii implicați trebuie să achite suma de bani, în cazul în care aceștia nu achită, se va îndrepta către spital”, a spus Adriana Bunilă, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Buzău.
Cum suma este foarte mare și ar provoca o gaură adâncă în buget, Spitalul Județean a angajat o casă de avocatură care să reprezinte unitatea medicală în apelul formulat deja de unitatea medicală . Demersul făcut de unitatea medicală a fost făcut public miercuri, când pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean a fost și un proiect de hotărâre care prevedea acest aspect.
”Spitalul Județean de Urgență Buzău a solicitat, cu adresa nr. 9635/25.05.2023 aprobarea achiziționării de servicii juridice într-un dosar penal finalizat cu Sentința penală nr. 401/11.05.2023 prin care unitatea medicală era obligată ca parte responsabilă civilmente la plata unor daune morale în cuantum de 500.000 euro pentru partea vătămată”, se arată în proiectul de hotărâre.
Practic, contractarea serviciilor s-a făcut înainte ca decizia să fie aprobată de Consiliul Județean printr-un vot al aleșilor județeni. Tot în proiect este motivat acest lucru prin faptul că era nevoie contractarea în regim de urgență a serviciilor firmei de avocatură.
”Derularea procedurii de achiziție a serviciilor juridice pentru această speță anterior aprobării/validării de către Consiliul Județean Buzău este circumscrisă limitărilor de timp procedural și, respectiv, data ședinței ordinare a Consiliului Județean Buzău din luna mai a.c. (oricum ulterioară termenului limită de declarare a apelului – 29.05.2023)”, scrie în proiect.
De altfel, faptul că proiectul a ajuns pe masa a aleșilor județeni după încheierea contractului i-a determinat pe șapte dintre consilieri să de abțină de la vot. Este vorba despre reprezentanții PNL și un consilier PMP. Proiectul a trecut cu 16 voturi pentru și 7 abțineri.
Pe de altă parte, Petre Emanoil Neagu, președintele CJ a explicat că decizia a aparținut în totalitatea Spitalului Județean, Consiliul Județean rezumându-se la a lua act de contractarea serviciilor juridice.
Spitalul Județean a explicat că era nevoie de acest contract tocmai pentru că este un caz complex, iar suma cerută drept despăgubire este foarte mare.
”Condiția prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 26/2012 referitoare la „cazul bine justificat” pentru acest tip de achiziție se fundamentează pe:
- complexitatea speței, de natură penală în principal, latura civilă fiind accesorie acesteia;
- – impactul major al obligației de plată a unor daune morale de 500.000 euro asupra bugetului de venituri și cheltuieli al unității medicale;
- – necesitatea unei expertize profesionale de natură juridică pentru o astfel de speță, care excede într-o mare măsură ariei de cazuri litigioase gestionate de compartimentul juridic al unității medicale prin cei doi consilieri juridici”, scrie în proiect.
Spitalul Județean nu a comunicat ce sumă va plăti pentru serviciile de avocatură.
”Legat de costurile firmei de avocatură, nu putem oferi informații în acest sens. Dosarul este pe rolul instanței de apel. Când vom avea sentința definitivă, ne vom putea pronunța”, a spus Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Județean Buzău.
Amintim că buzoianul Costică Maroleanu s-a prezentat la unitatea medicală în iarna anului 2012, cu simptomele unei insuficiențe renale. În urma unei manevre greșite de montarea unei sonde urinare i-a fost amputat organul sexual. Buzoianul a depus plângere și Judecătoria Buzău a decis că pacientul a fost victima unui caz de malpraxis. Acesta a cerut despăgubiri medicale de 500.000 de euro și a primit o sentință favorabilă în acest sens de la instanța de fond.
Adaugă comentarii