A rămas mai puțin de o săptămână până când fiecare gospodină va începe pregătirile pentru masa de Paște. Pentru pregătirea bucatelor tradiționale pentru masa de sărbătoare, carnea de miel nu trebuie să lipsească. Așa că în ultimele zile reprezentanții SC Piețe, Târguri și Oboare au făcut demersurile necesare pentru a-i găzdui pe crescători. A fost amenajat un spațiu special în Piața de lactate, acolo unde, începând de astăzi, 4 aprilie, crescătorii își vor etala marfa. Până acum, 12 crescători buzoieni, din comunele limitrofe municipiului, au solicitat un loc în piață. Anul acesta, mieii vor fi comercializați la fereastră, fără ca buzoienii să ajungă în spațiul în care este expusă carnea.
“Pentru comercializarea mieilor am amenajat un sector în Piața de lactate. Am primit un număr de 12 cereri de la comercianți care o să-și vândă marfa acolo. Am eliberat spațiul de la geam pentru că marfa care se va vinde este în interior iar cumpărătorul va sta în exterior. Noi avem spațiul pregătit, cred că de marți o să vină o parte din crescători, dar majoritatea probabil vor veni săptămâna viitoare, în ultima săptămână. Sunt crescători din comunele limitrofe Buzăului, precum Vadu Pașii sau Țintești”, a declarat, la Focus Tv, Elena Ivan, director SC Piețe, Târguri și Oboare Buzău.
Imediat ce crescătorii de miei se vor instala în piață, inspectorii sanitar veterinari vor merge în control pentru a verifica în ce condiții este vândută carnea.
“Trebuie asigurate condițiile în primul rând de temperature, să spunem de microclimate. Marfa trebuie să stea la o temperatură controlată astfel încât să nu se dezvolte microorganisme în urma depozitării la temperaturi ridicate. Noi avem asigurată permanență la nivelul circumscripției respective și imediat vor fi verificați crescătorii care își vor comercializa mieii la nivelul acelui spațiu, tot timpul vor fi verificați”, spune dr. Iulian Moca, purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău.
Primii crescători de ovine au ajuns în piață încă de dimineață astfel că buzoienii pot începe cumpărăturile pentru masa de sărbători. Un kilogram de carne de miel se vinde cu 45 de lei.
Până acum, în județul Buzău, zeci de mii de miei au fost sacrificați. Unii au fost pregătiți pentru export, alții pentru piața internă, inclusiv pentru supermarketuri.
Prețurile de vânzare au variat, până acum, între 17-19 lei/ kg în viu și până la 40 lei/ kg carnea de miel.
“Până la această dată au plecat peste 16.000 de capete de tineret ovin către centre de colectare, deci în viu, urmând ca de la nivelul acestor centre să fie îmbarcate pe vase având ca destinație țările arabe. Au început, însă, și sacrificările la nivelul abatoarelor, fiind sacrificate un număr de 9000 de capete care au avut ca și destinație lanțurile de supermarketuri pe care le găsim și în municipiul Buzău. Deci, miei din gospodăriile de pe raza județului Buzău au ajuns și în supermarketuri. În ceea ce privește prețul, nu ne ocupăm noi, ca și instituție. În schimb, vă pot spune că din ce ne- au declarat crescătorii de animale prețul a plecat undeva de la 19 RON în viu iar la această dată s-a ajuns undeva la 17 RON în viu, prețul cu care a plecat mielul din unitatea de abatorizare, urmând a ajunge în galantare undeva la 40 RON.”
Pentru a evita orice problemă, buzoienii sunt sfătuiți să cumpere carnea de miel din surse sigure, din spații special amenajate.
Adaugă comentarii