Actualitate

(FOTO) ”Recolte” de gunoaie pe câmpurile din Buzău! Primăria Smeeni, amendată pentru gropile ilegale de gunoi

Sticle, materiale provenite din demolări, plastic și gunoi de grajd. Toate acestea au fost descoperite de comisarii de mediu la marginea comunei Smeeni, unde câmpul a fost transformat într-o adevărată groapă de gunoi.

Zilele trecute, comisarii Gărzii de Mediu au descins în localitate. Au găsit adevărați munți de gunoaie, unele incendiate.

 Primăria Smeeni a fost trasă la răspundere pentru dezastrul de pe câmp.

“În urma verificărilor pentru neconformitățile constatate, a fost aplicată o sancțiune contravenționala la UAT Smeeni, amendă în valoare de 25.000 lei pentru încălcarea dispozițiilor art.94 lit.m din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului, impunându-se măsuri de salubrizare a zonelor unde au fost identificate depozite ilegale de deșeuri și transportarea acestora in vederea valorificării/eliminării la unități autorizate.”

Problemele nu sunt noi. Și la controalele precedente au fost descoperite astfel de depozite neconforme. Autoritățile locale cunosc situația, dar spun că rezolvarea problemei este de durată.

“Noi avem făcută, prin Ministerul Mediului, o platformă de gunoi, numai că durează foarte mult autorizarea acesteia. Până n-o autorizăm, n-o putem folosi. Dar, trebuie făcut un depozit pentru deșeuri, altele decât cele reciclabile, adică deșeuri textile, materiale din lemn, trebuie găsită și o modalitate de a aduce deșeurile din toată comuna la depozit, comuna are 15 km de la un capăt la celălalt, e complicat. Dar, o luăm cu pași mărunți și sper s-o rezolvăm”, spune primarul Ion Andrei.

Între timp, autospecialele care colectează gunoiul din sate trec aproape zilnic pe ulițe. Chiar și așa, se pare că nu este suficient, Oamenii încă adună gunoaiele de prin curți și le transportă la marginea satului, unele peste altele.

“Inițial, am stabilit locații pentru depozitarea gunoiului de grajd dar, deși mașinile trec în fiecare săptămână lunea și marțea pentru deșeuri reciclabile, și miercurea și joia pentru gunoiul menajer, unii localnici tot mai pun în cărucior gunoaie și le transportă la marginea satului.”