Actualitate

E oficial: când vor avea elevii din Buzău vacanța din februarie anul viitor. Adio, teze!

Din anul școlar viitor elevii nu vor mai da teze și nu vor mai exista semestre sau trimestre, cum era în trecut împărțit un an de învățământ. Va fi o singură medie, la sfârșitul anului școlar, iar pentru notare, profesorii sunt cei care vor decide când și cum vor face evaluările.

Ministrul liberal al Educației, Sorin Câmpeanu, a vorbit astăzi despre schimbările majore care vor fi în învățământ din toamnă.

„Structura anului școlar este deja cunoscută iar modificare esențială este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat că numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal unei discipline. Altfel spus, pentru ă disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin 5 note”, a declarat ministrul Sorin Câmpeanu de la PNL.

Pe parcursul anului școlar vor fi mai multe vacanțe, unele mai scurte, de o săptămână, altele mai lungi, cum e cea de iarnă. O premieră e că vacanța din februarie nu va fi în același timp pentru toți elevii. Inspectoratele școlare, în urma consultărilor cu profesorii, au decis care va fi perioada de vacanță în fiecare județ în parte.

„A fost stabilită poziționarea vacanței mobile din luna februarie. Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța să fie în ultima săptămână, 10 județe în a treia săptămână a lunii februarie și București și Suceava care au decis ca vacanța să fie în a doua săptămână”, a spus ministrul Educației.

Potrivit Ministerului, în județul Buzău vacanța va fi în săptămâna 20 – 24 februarie.