Muzeul Județean Buzău expune în premieră la Aarhus, în al doilea cel mai mare oraș din Danemarca, o replică după Tezaurul de la Pietroasele. Piesele de patrimoniu de la Muzeul Județean au ajuns deja la Moesgaard Museum, unde vor putea fi admirate începând din 12 noiembrie. Expoziția reunește exponate din mai multe muzee europene și tratează perioada cuprinsă generic între anii 300-600 d. Hr.
Invitația de a fi parte a unuia dintre cele mai mari proiecte de acest fel din Europa de Nord onorează Muzeul Județean Buzău, mai ales că expoziția daneză se desfășoară sub egida Casei Regale, după cum a spus, pentru Șansa News, Daniel Costache, director al instituției.

„Este un proiect expozițional foarte mare, organizat de Moesgaard Museum, sub egida Casei Regale a Danemarcei. Expoziția poartă numele de „OUT OF CHAOS-EUROPE (300-600 d. Hr.)”. Noi participăm cu replica Tezaurului de la Pietroasele, pe care buzoienii o știu din expozițiile noastre permanente, și cu încă două piese din zona Pietroasele. Expoziția va avea obiecte din secolele IV, VI și început de VII. Aceste piese nu au mai ieșit din țară din anul 2007, când au fost expuse în Germania. Expoziția din Danemarca va fi disponibilă începând din 12 noiembrie, iar în data de 11 noiembrie va avea loc în prezența Maiestății Sale o recepție oficială unde va fi prezentat proiectul și expoziția”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.
Această expoziție e o oportunitate pentru dezvoltarea turismului regional, atragerea turiștilor din alte țări și valorificarea pieselor expoziționale din patrimoniul județean, mai spune Daniel Costache.
„Astfel, promovarea județului, atragerea de vizitatori străini precum și consolidarea imaginii instituției în mediul academic, dar și al turismului internațional contribuie la o dezvoltare durabilă pe termen mediu și lung.”

Timp de 100 de ani, ”Cloșca cu puii de aur” a fost considerat cel mai mare tezaur din lume, până la descoperirea fabulosului mormânt al lui Tutankhamon, iar pe afișul expoziției apar reprezentările grafice ale diademei de la Gherăseni și ale pieselor din Tezaurul de la Pietroasele.
Atunci când a fost descoperit, Tezaurul de la Pietroasele avea 22 de piese din care, ulterior, au rămas 12. Tezaurul a fost descoperit în primăvara anului 1837 de către Stan Avram și Ion Lemnaru când efectuau lucrări de extragere a pietrei din zonă.
Adaugă comentarii