Actualitate

(FOTO & VIDEO) Cea mai spectaculoasă clădire de pe Bălcescu, în sfârșit, reabilitată! Imagini din interior ÎN PREMIERĂ

O clădire monument istoric, simbol al municipiului Buzău, a fost salvată de la ruină. În urmă cu trei ani, era doar o imagine dezolantă care amintea de trecutul orașului, astăzi a fost transformată în cea mai spectaculoasă clădire de pe Bulevardul Bălcescu. Așa cum la un an de la deschiderea șantierului SANSA NEWS v-a prezentat primele imagini cu viitorul Centru Muzeal ce va funcționa în această locație, acum, la finalizarea lucrărilor, vă arătăm, în premieră, cum arată fostele săli de operații ce vor găzdui, în doar câteva luni, expoziții și concerte.

Clădirea fostului Spital Brătianu, unitate medicală care în timpul primului război mondial a fost spital de campanie, ulterior fiind folosită pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri și închisă de două decenii, a fost complet transformată.

Șantierul a fost deschis în vara anului 2019. Au fost lucrări ample, atât de consolidare a clădirii, cât și de reabilitare, precum și arhitecturale pentru ca acest monument istoric să fie pus în valoare așa cum merită. Execuția proiectului nu a fost deloc ușoară, iar cei doi ani de pandemie au îngreunat activitatea pe șantier, însă astăzi lucrările sunt gata.

Fostele săli de operații și saloanele arată acum cu totul diferit. Sunt încăperi spațioase, cu multă lumină naturală, care vor fi completate cu mobilier elegant tocmai pentru a fi în ton cu expozițiile și festivitățile ce urmează să fie organizate aici.

Toate încăperile au fost văruite în alb și au pardoseli din lemn. De asemenea, în cele două săli multifuncționale, aflate la parterul clădirii și care însumează circa 250 de metri pătrați, a fost montat un sistem de iluminat performant.

Cea mai spectaculoasă zonă este intrarea. Cei care vor trece pragul Centrului Muzeal vor fi întâmpinați de un spațiu deschis, cu lumină naturală din abundență care pătrunde prin plafonul din sticlă. Întregul spațiu a fost modernizat, dar în același timp au fost păstrate elemente din fosta construcție ridicată în 1895 . Piesa de rezistență este scara care îi va conduce pe vizitatori către etajul superior al clădirii unde, de asemenea, se află alte săli, mai mici, de expoziție. Fierul forjat și balustrada scării au fost recondiționate și remontate. La fel și ușa de la intrarea în clădire.

Exteriorul clădirii atrage privirea oricărui trecător, iar curtea interioară va găzdui un amfiteatru în aer liber. Acolo au fost deja montate băncuțe, iar întregul spațiu verde va fi amenajat în jurul unui stejar despre care se crede că are 150 de ani.

Pentru modernizarea clădirii cu valoare de patrimoniu au fost alocate aproximativ 4 milioane de euro, prin fonduri atrase de la Uniunea Europeană.

Clădirea urmează să fie predată de constructor beneficiarului lucrărilor, respectiv Consiliului Județean Buzău, în scurt timp. Totuși, buzoienii vor avea în clădire abia după ce va fi adusă și mobila și va fi finalizată și curtea interioară.

Consiliul Județean estimează că aici vor veni anual 2000 de vizitatori-plătitori de bilete și aproape 1000 de persoane vor vizita virtual monumentul istoric, ce va avea un site special.