Actualitate

EXCLUSIV, AVEM FILMUL! SPITALUL BRĂTIANU DEVINE CENTRU MUZEAL! Sau cum poți face dintr-un pacient de morgă, un concurent de Olimpiadă!

A trecut un an de zile de când s-a dat startul lucrărilor la clădirea fostului Spital Brătianu, iar astăzi echipa SANSANEWS vă prezintă, în premieră, imagini spectaculoase despre cum va arăta viitorul Centru Muzeal, care va funcționa ca o secție exterioară a Muzeului Județean Buzău.

Șantierul de pe Nicolae Bălcescu a fost deschis în iunie, anul trecut, după ce Consiliul Județean a obținut o finanțare europeană în valoare de 4,5 milioane de euro pentru reabilitarea completă a fostului Spital Brătianu, închis de aproape două decenii. De atunci s-a lucrat la foc continuu, lucrările nefiind oprite nici măcar de restricțiile impuse de starea de urgență.

Astăzi, pentru prima dată de la startul lucrărilor o echipă SANSANEWS a intrat în clădirea fostului spital. Interiorul este complet schimbat. Scara interioară a fost demolată, iar o alta nouă a fost deja proiectată și urmează să fie amenajată. Pereții au fost consolidați, iar două dintre corpurile clădirii au fost deja finalizate.

”După cum știți, clădirea era în prag de prăbușire. Acum chiar arată ca o clădire adevărată. Aici s-a lucrat la foc continuu, constructorul nu a oprit nicio clipă lucrul, nici pe perioada stării de urgență. Acum suntem într-un stadiu destul de avansat al lucrărilor. Consolidarea și darea în circuit a clădirii ar fi trebuit să fie, conform termenului, în vara anului viitor, dar cu siguranță, din discuțiile cu constructorul, clădirea va fi reabilitată în totalitate până la finele acestui an.

Din iarna viitoare și primăvara 2021 se va intra la amenajarea curții interioare și a terenului din jurul clădirii, în suprafață de 4.000 de metri pătrați. Aici vom amenaja o grădină publică”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Cu alte cuvinte, în câteva luni clădirea inclusă din 2008 pe lista monumentelor istorice își va recăpăta strălucirea de altădată. Detaliile și ornamente arhitectonice specifice stilului neobaroc vor fi păstrate și după reabilitare pe toată fațada clădirii. De asemenea, amenajarea spaţiului exterior se va face cu păstrarea elementelor de vegetație care dau specificul acestui loc, precum magnoliile. 

De anul viitor, când va fi redată buzoienilor, clădirea va deveni Centru Muzeal unde vor fi găzduite activități culturale. Astfel, în locul saloanelor care pe vremuri primeau bolnavii vor fi ateliere de creație ce vor avea uși din sticlă, iar sălile de operații vor fi transformate în săli de expoziții și concerte. Consiliul Județean estimează că aici vor veni anual 2000 de vizitatori-plătitori de bilete și aproape o mie de persoane vor vizita virtual monumentul istoric ce va avea un site special.

Piatra de temelie a Spitalului I.C. Brătianu a fost pusă în anul 1895, iar un an mai târziu spitalul a fost inaugurat. La început, unitatea medical a avut 30 de paturi și a funcționat ca spital mixt, iar în timpul primului război mondial a servit ca spital de campanie, ulterior fiind folosit pentru tratarea bolilor chirurgicale, de ochi şi la naşteri.

sursa foto: stiridebuzau.ro

În 1935 a fost renovat pentru ultima dată, iar până în 1970 a fost cea mai mare unitate sanitară din Buzău. După inaugurarea Spitalului Județean clădirea de pe Nicolae Bălcescu a funcționat doar cu secțiile exterioare de Oftalmologie şi ORL. Puţin după anul 2000, unitatea sanitară a fost închisă şi conservată.