Actualitate

(FOTO + VIDEO) De la Vocea României la psalmi. Proiectul inedit al Luciei Dumitrescu, legătura dintre credință și muzică

Iubește frumosul, trăiește clipa, bucurându-se de tot ce-i aduce în cale prezentul, transmite emoție prin muzică și este un mesager al credinței. Așa se descrie, pe scurt, Lucia Dumitrescu, buzoianca pe care mulți români și-o amintesc de la Vocea României ori de la Eurovision. De la marile scene, ea a trecut la nivelul următor, punând la cale un proiect inedit, ce a luat naștere din relația sa cu Dumnezeu. Proiect în care Lucia Dumitrescu e legătura dintre credință și muzică.

Totul a început în 2018, când Lucia Dumitrescu a pus la cale un proiect de muzică bisericească numit „Corul Copiilor Magnifici”. Proiectul a venit din dorința de a-i încuraja pe copiii talentați și familiile lor să se apropie de rugăciunea colectivă către Dumnezeu, în cadrul Sfintei Liturghii. Trebuia să fie o corală cu repertoriu de colinde pentru Crăciun și unul specific Sărbătorilor Pascale. A venit însă pandemia, iar proiectul s-a schimbat radical, într-un cor de copii care au reușit să-și sincronizeze vocile online, fără să cânte unii lângă alții decât aduși laolaltă de Zoom.

Iar rezultatul, după cum puteți vedea mai jos, este incredibil.

(editor video, Tiberiu Arsene, a sprijinit proiectul pe perioada pandemiei prin realizarea acestor clipuri video)

Corul este format din copii buzoieni talentați, care deja au performanțe muzicale în domeniul interpretării solistice, dar și performanțe școlare. Lucia Dumitrescu recunoaște că la început nu se gândea că va ajunge la performanță, pentru că „nu a fost un proiect menit spre a fi promovat, ci mai degrabă unul pentru Dumnezeu, de mulțumire pentru toate darurile pe care El le-a îngăduit ca noi să le primim.”

Psihoterapeut și psiholog apreciat, Lucia Dumitrescu a reușit să-și pună talentul și experiența în slujba oamenilor și spune că în tot ceea ce a făcut, Dumnezeu este cel care a îndrumat-o tot timpul. De altfel, Lucia Dumitrescu folosește din plin muzica drept terapie pentru suflet.

„În Buzău, de aproximativ 7 ani lucrez ca psihoterapeut pentru copii, cupluri, familii și adulți, în cadrul cabinetului meu privat de psihologie, unde desfășor două tipuri de activități: prima activitate este de psihoterapie, care se desfășoară într-un spațiu separat, special amenajat, și cealaltă activitate este de dezvoltare personală prin muzică, desfășurată într-o cameră a cabinetului, transformată în studio muzical. În acest mod am reușit să întâlnesc o mare parte dintre copiii talentați ai județului nostru și să parcurgem împreună un drum frumos muzical care, cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a transformat și în rugăciune în anumite perioade ale anului. Din când în când, fără să planificăm, o parte dintre membri corului vin și cântă în cadrul Sfintei Liturghii, iar acest lucru mă bucură foarte mult, căci îmi dau seama că deja au început să își dorească să-I cânte lui Dumnezeu, nu doar publicului larg, așa cum se obișnuiseră de-a lungul pregătirii lor, ca soliști de muzică ușoară/folclorică”, ne-a spus Lucia Dumitrescu.

Corul s-a bucurat de susținere necondiționată din partea Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci”, părintele paroh sprijinind inițiativa mai ales cu spațiul de repetiție.

„Pe măsură ce lucram în echipă, mai intens și cu mai multă pasiune, în acești 2 ani de restricții, Dumnezeu ne-a mărit echipa astfel încât, în iarna anului 2021, am putut organiza la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Buzău, un concert de colinde, în dimineața de Crăciun, cu un număr cel puțin dublu de membri, față de anul 2018 când am început acest proiect coral. Un sprijin important am avut din partea preotului paroh, Constantin Catoi, de la Biserica despre care am pomenit, unde a avut loc acest concert de colinde, căci de fiecare dată când am avut nevoie, ne-a pus la dispoziție spațiul din biserică pentru desfășurarea repetițiilor”, ne-a mai povestit Lucia Dumitrescu.

Lucia Dumitrescu a reușit să transpună legătura sa cu divinitatea în arta muzicală și în proiectele sale, pentru ea rugăciunea fiind sursă de miracole, atunci când e rostită cu credință și nădejde puternică.

„Legătura mea proprie cu Dumnezeu se creează și se dezvoltă cu fiecare zi în care mă trezesc, mulțumindu-I că a îngăduit să mă mai bucur încă o zi de darul vieții pe care El mi l-a dat, căci El este pretutindeni, așa cum spune și rugăciunea pe care o cunoaștem cu toții. Am avut parte de două bunicuțe credincioase, care au avut grijă încă din copilărie și de educația mea spirituală, ajutându-mă să înțeleg rolul lui Dumnezeu în viețile noastre, nu doar povestindu-mi despre asta, ci văzându-le cum simțeau ele în propriile vieți prezența lui Dumnezeu. Legătura cu Dumnezeu, desigur, a devenit din ce în ce mai puternică odată cu participarea mea la Sf. Liturghie în fiecare Duminică și cu dezvoltarea unei relații bine fundamentate cu duhovnicul meu. De la slujba Sfintei Liturghii simt că îmi iau hrana și liniștea necesare activităților mele, cu atât mai mult cu cât vreau să îi ofer și Lui o parte din darul muzical cu care m-a înzestrat, cântând la strană alături de colegii mei, la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din Buzău”, mai spune Lucia Dumitrescu.

Lucia nu își face planuri pe termen lung, pentru că, spune ea, „viața este firavă, nu știi niciodată în ce parte te duce, chiar dacă tu îți propui multe lucruri, ținând cu dinții de ele”.

”Proiectele mele sunt să încerc să fiu zi de zi versiunea mea mai bună decât cea de ieri, să continui să fac ce pot eu mai bine în domeniile în care activez și să trăiesc frumos prezentul, căci doar pe el îl am cu adevărat. Iar dacă îmi fac bine și cu responsabilitate partea mea de treabă în prezent, cu siguranță și Dumnezeu își poate face partea Lui de treabă cu mine. Înainte de începerea pandemiei aveam deja finalizate multe piese noi, pregătite pentru a fi lansate. Gânduri și idei legate de activitățile de cor. Toate sunt bine definite, pregătite și sunt convinsă că, pentru toate va veni timpul potrivit, dacă voia Lui este ca ele sa se împlinească.”, ne-a mai spus Lucia Dumitrescu.