Actualitate

Hepatita, prevenție prin vaccinare. Cum se transmite boala și ce arme au părinții pentru a-și proteja copiii

Monitorizare atentă. Este prima ”armă” pe care au, în prezent, părinții împotriva formei noi de hepatită la copii despre care specialiștii nu pot cunosc nici cauza și nici sursa de transmitere. Și în timp ce numărul cazurilor de îmbolnăvire crește, medicii din România, unde a fost confirmat deja primul caz de hepatită la o fetiță de cinci ani, vin cu recomandări în ceea ce privește măsurile de protecție. Sfaturi precise de care ar trebui să țină cont fiecare părinte au fost comunicate și de șeful secției Boli Infecțioase din Spitalul Județean Buzău, dr. Bogdan Micu. Medicul a explicat care sunt simptomele clare pe care ar trebui să le urmărească părinții la copiii lor și dacă acestea apar atunci pacientul trebuie adus de urgență la spital.

„Simptomatologia hepatitei la copii este, în general cu fenomene digestive, cu vărsături, cu dureri abdominale, uneori cu febră şi mai rar cu scaune diareice. Ce este constant la debutul hepatitei sunt urinile hipercrome, care însoţesc simptomatologia digestivă şi ulterior apare şi icterul sclero-tegumentar, adică îngălbenirea sclerelor ochilor şi a tegumentelor, a pielii.

În caz de debutul acestei simptomtologii, părinţii ar trebui să se adreseze către un medic specialist care să evalueze copilul şi în urma investigaţiilor de laborator, ne interesează în mod special transaminazele, bilirubina şi aspectul urinei dacă este normal sau hipercromă. Dacă există o modificare de 10 ori mai mare decât maximul normalităţii a valorilor transaminazelor atunci se poate pune diagnosticul de hepatită acută.

În funcţie de simptomatologia dezvoltată de copil, dacă este o formă uşoară, copilul poate urma tratament suportiv, la domiciliu, în caz de simptomatologie medie spre severă, simptomatologie medie sau severă se însoţeşte şi de o modificare a activităţii de coagulare a protrombinei, scăderea acestui marcăr ne indică suferinţa hepatică, dacă se îndreaptă boală spre formă medie sau severă cu insuficienţă hepatică şi atunci se adaugă alt tratament specific pe lângă tratamentul suportiv”, a spus dr. Bogdan Micu.

Hepatita, prevenție prin vaccinare

Șeful secției de Boli Infecțioase a explicat că prevenția în cazul hepatitei se poate face și prin vaccinare.

”Ca şi prevenţie se poate realiza prevenţie prin vaccinare: pentru virusul A există un vaccin care se numeşte HAVRIX şi se administrează în două doze la copil, la interval de minimum de 6 luni cele două doze iar pentru virusl B există de asemenea, un vaccin care se numeşte ENGERIX B, cu rata de administrare, se administrează încă din primul an de naştere şi se administrează în trei doze, în ritm de administrare 0-1-6 luni la interval de o lună de la prima doză şi la 6 luni de la prima doză.  Vaccinul pentru hepatita cu virus B intră în schema obligatorie a Ministerului Sănătăţii iar cel pentru hepatita A este opţional, poate fi achiziţionat de părinţi din farmacii cu circuit deschis”, a spus dr. Micu.

Hepatita este o boală care determină inflamaţia ficatului şi ea poate fi de etiologie infecţioasă, de obicei virală, şi de etiologie non infecţioasă (toxică, autoimună). Din hepatitele cu etiologie infecţioasă , cea mai frecventă este hepatita cu virus A, dar există şi alte virusuri care dau hepatită de gen virus B virus C, virus E.

”Aceste virusuri, calea de trasmitere este grupată pe cale fecal-orală, pentru virusul A şi virusul E şi prin sânge prin material contaminat cu secreţii infectate şi prin contact sexual pentru virusl B şi virusul C. Pentru virusul A, calea de trasmitere după cum am menţionat este fecal-orală adică trebuie să insistăm asupra igienei riguroase a mâinilor asupra igienizării alimentelor (fructe şi legume) precum şi asupra consumului de apă din surse neautorizate. De obicei, în focar de hepatită cu virus A, virusul se găseşte în surse de apă infectată. În cazul hepatitei cu virus E calea de trasmitere este similară cu cea a virusului A, iar pentru virusul B şi virusul C calea de trasmitere este prin sânge, prin instrumentar chirurgical, stomatologic, prin trasnfuzii se pot trasmite virusurile B şi C, precum şi prin contact sexual, mai ales în cadrul hepatitei cu virus C”, a explicat dr. Bogdan Micu.