Actualitate

(FOTO) Vox populi a câștigat parțial. Eroii nu au plecat, dar au fost înghesuiți

Revoltă a buzoienilor după ce primăria a înlocuit fotografiile de pe Calea Eroilor, îndepărtând inclusiv imaginile cu eroii care s-au jertfit în teatrele de operații. Locul fotografiei cu cei 10 eroi buzoieni căzuți în teatrele de operații, ce se afla exact la intrarea pe Calea Eroilor, a fost luat de una care îl înfățișează pe Înalt Preasfințitul Ciprian, arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în timp ce rostește o cuvântare. Iar în spatele său se văd, în imagini, primarul Constantin Toma și reprezentanți ai Armatei.

Fotografia care a înlocuit-o pe cea cu eroii din Afganistan

Pe rețelele de socializare au curs mesajele prin care oamenii au arătat că fotografiile cu eroii Buzăului nu ar trebui schimbate, ci păstrate pe artera care, de altfel, păstrează numele acestora.

Revoltate sunt și rudele eroilor. Văduva lui Adrian Vizireanu, erou care a căzut la datorie în Afganistan, s-a arătat indignată că pozele eroilor sunt îndepărtate.

Sursa Fb/ Vizireanu Ion Adrian

A cerut explicații autorităților și i s-a transmis că se va reveni, iar eroii își vor găsi din nou locul pe Calea Eroilor. Soluția ce i-a fost prezentată nu îi este însă pe plac:

“Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să rămână eroii din Afganistan pe un panou și pentru ce voiau ei să mai facă cu Mihăilești și altceva, ar fi trebuit să mai facă un panou. Sunt destui eroi care puteau fi trecuți și pe alte panouri. Din surse știu că vor fi cei 5 eroi din Afganistan, eroii de la Mihăilești și ziariștii”, spune Paula Vizireanu.

Noua fotografie cu eroii din Afganistan. Alături sunt eroii de la Mihăilești

În urma valului de revoltă, autoritățile au decis ca în galeria de pe Calea Eroilor să fie păstrată o fotografie cu eroii buzoieni care și-au pierdut viața în teatrele de operații. Aceasta se va regăsi pe gardul unității militare din Bariera Ploiești, alături de alte zeci de imagini ce vor înfățișa diverse momente din istoria Buzăului, dar și anumite proiecte realizate în ultimii ani în municipiu.

“Pe Calea Eroilor vom avea o nouă expoziție care va marca 1650 de ani de atestare documentară a denumirii de Buzău și vom celebra prin imagini care prezintă istoria municipiului Buzău și a județului Buzău. Însă, vom păstra din vechea galerie, care cinstește memoria eroilor, imaginile cu eroii buzoieni căzuți în teatrele de război la care vom adăuga și imaginile cu eroii pompieri de la evenimentul nefericit de la Mihăilești și cu ziariștii care au murit acolo. Noi am încercat să aducem o altă temă, însă, ulterior ne-am dat seama că e foarte important ca imaginile eroilor buzoieni să rămână acolo. Sugestiile buzoienilor au fost foarte binevenite”, a declarat, pentru șansanews.ro, viceprimarul Oana Matache.

În cele din urmă, fotografia în care se regăsesc toți eroii a fost amplasată chiar la intrarea în unitatea militară. Iar poza atât de comentată de buzoieni, în care apare și primarul, a rămas la locul ei, la intrarea pe Calea Eroilor.

Noua expoziție în aer liber, de pe Calea Eroilor din Buzău, cu o altă tematică decât cea din ultimii 4 ani, respectiv istoria municipiului, care anul acesta va sărbători 1650 de ani de la prima atestare documentară a denumirii de Buzău,  va fi inaugurată mâine. Cu această ocazie vor fi organizate o serie de evenimente care vor debuta cu o slujbă religioasă la Catedrala Sfântul Sava. Vor urma diverse momente și discursuri ale autorităților locale, reprezentanților Guvernului care vor sosi la Buzău, pentru ca noua expoziție foto să fie prezentată oficial în jurul orei 14 de către istoricul Marius Nicoară.

Autorul știrilor

Claudia Toader

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Acele persoane,nu au nimic in comun cu eroii neamului romanesc.Nu sisu jertfit viata in lupte pentru apararea patriei .S au angajat in armata(cu salariu)si au fost trimisi sa lupte,pe bani,in diferite tari din lumea asta.Ce treaba au eroii neamului nostru cu insi care au mers sa lupte pentru bani ,ca mercenari,in lume !Este o diferenta enorma !Eroii neamului romanesc sunt cei care s au jertfit ca aceasta tara sa ramana intreaga si neocupata de nimeni care au murit pentru libertatea poporului si a pamantului stramosesc !Restu e treaba lor pe unde s au dus si au murit.