Protest spontan la cel mai mare spital din județul Buzău. Angajații TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău protestează luni, timp de două ore, de la 10:00 la 12:00. În acest interval, angajații cu diferite functii (economisti, juristi, ingineri, referent de specialitate, muncitori, telefonisti etc) vor ieși în curtea unității medicale pentru a-și exprima nemulțumirile legate, în principal, de nivelul salariilor.
“Personalul TESA a fost din nou ,,ELIMINAT” din proiectul legislativ privind modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății referitor la o noua modalitate de stabilire a salariilor de baza ale personalului contractual. Doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din C.N.A.S a fost acceptat, amendamentul pentru personalul TESA a fost respins.In actuala Lege a Salarizării nr.153/2017, personalul TESA nu a fost inclus in Anexa II FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE “SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ” inca de la apariția noii legi a salarizării anul 2017, ramanand in afara, asimilat cu diverse functii din alte familii ocupationale din anexele legii.
Personalul TESA a fost total discriminat și exceptat de la orice fel de majorare salariala sau stimulente acordate de-a lungul ultimilor 6 ani, comparativ cu alte categorii profesionale, îndurând permanent o umilință si o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din U.E!”
Astfel, sindicaliștii cer autorităților să găsească de urgență o soluție de compensare salarială a personalului TESA, așa cum s-a identificat si in cazul personalului din cadrul CNAS.
Revendicările personalului TESA:
- Adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de baza personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, așa cum s-a identificat si in cazul personalului din cadrul CAS.
– Actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată;
- Exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023
care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale
activității suport actului medical;
- Înlaturarea inechităților salariale din sistemul sanitar față de personalul TESA (de ex. cuantumul salariului de bază pentru un absolvent de studii superioare este mai mic decât salariul mediu pe economie).
Adaugă comentarii