Actualitate

Exclusiv: Un microbuz și mai multe mașini în care se aflau și copii, blocate din cauza viscolului. Bilanțul Codului Roșu

Primul Cod Roșu de viscol din această iarnă nu a trecut fără incidente nici la Buzău.  În cele patru ore în care a fost valabilă avertizarea de viscol puternic și ninsoare, respectiv 6.00 -10.00, mai multe mașini au rămas blocate pe carosabil, cele mai multe situații de acest fel fiind înregistrate pe drumurile județene.

În general, a fost vorba despre autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza viscolului sau care din cauza vizibilității reduse au ieșit în afara părții carosabile. Potrivit unor surse IPJ în unele mașinile blocate erau și copii.

O astfel de situație a fost înregistrată, în jurul orei 10.00 pe DJ203E, între Padina și Cocora, unde un autoturism în care se aflau trei adulți și doi copii a rămas blocat. Aceștia au fost ajutați de reprezentanții Primăriei Padina care au intervenit cu utilaje. Situația a fost confirmată de primarul comunei Padina, Ionel Chiriță. Domnia sa a declarat, în exclusivitate pentru sansanews.ro, că mașina mergea în Ialomița, iar porțiunea de drum județean din Buzău este nemodernizată.

Ionel Chiriță, primar Padina

Și pe DJ203A, între Ghergheasa și Sălcioara, au rămas mașini blocate pe partea carosabilă. Este vorba despre un microbuz și un autoturism. Oamenii au primit ajutorul Primăriei Ghergheasa și nu au fost înregistrate alte incidente.

”Am avut o situație, un blocaj, într-un singur punct. Este vorba despre mașina de pâine. A intrat în șanț. Și un microbuz a fost blocat. Am trimis tractoare să-i scoată de acolo”, a spus, în exclusivitate pentru sansanews.ro, Vasile Gheorghe, primarul din comuna Ghergheasa.

Potrivit IPJ Buzău, tot în această dimineață, pe perioada Codului Roșu a fost înregistrată și o tamponare. S-a întâmplat, în jurul orei 9.00, pe DJ203L, între Brăiești și Brătilești. Carosabilul era acoperit de polei și pe fondul vizibilității reduse, două autoturisme s-au lovit ușor.

Tot în jurul orei 9.00, au fost raportate mașini blocate și pe DN22, în zona localității Balta Albă.

Din fericire, toate aceste situații au fost rezolvate rapid, fără să existe incidente grave. Amintim că în prima oră de la intrarea în vigoare a Codului Roșu, la Buzău au fost închise patru drumuri naționale.

În prezent, Buzăul se află sub avertizare Cod Portocaliu, până la ora 20.00. Autoritățile au început să redea circulației auto , tronsoanele de drum închise pe perioada Codului Roșu. Deocamdată, s-au redeschis DN2C – Buzău –Pogoanele (inclusiv Costești-Smeeni) și DN2B (tronsonul Buzău – CA Rosetti), cu limita de 3,5 tone.

De asemenea, începând cu 12.45 a fost redat circulației și DN2, tronsonul Buzău -Râmnicu Sărat, cu menținerea restricției de tonaj de 3,5 t. Sunt menținute filtrele de la Oreavul și Hanul Neptun.

Asta înseamnă că mai este închis DN2B, sectorul Buzău – Vizireni, închise încă la ora 6.30, respectiv 7.00.

În ceea ce privește circulația pe drumurile județene, Consiliul Județean transmite că se circulă în condiții de iarnă, iar utilajele acționează pe tronsoanele unde este nevoie. Până la ora 10.00, erau în teren 27 de utilaje și se acționase cu material antiderapant, în total 150 de tone.

De asemenea, în perioada Codului Roșu, 38.500 de abonați au rămas fără curent electric. Echipele de la Electrica au intervenit astfel că, în jurul orei 12.00 mai erau fără energie electrică doar  3629 de consumatori din 11 localități, respectiv Ulmeni, Bisoca, Podgoria, Coțatcu, Rușețu, Padina, Căldărăști, Luciu, Largu, Puiești și Nicolești.

Microbuz blocat și la Puiești

Potrivit Primăriei Râmnicu Sărat, un microbuz care făcea curse regulate de călători din municipiu către Puiești a rămas blocat.

Nicolae Florian, viceprimarul municipiului Râmnicu Sărat

”Spre Puiești, utilajele de deszăpezire intervin pentru a repune pe traseu un microbuz de călători, în condițiile în care pe carosabil s-a format strat de gheață și deja un număr de mașini așteaptă reluarea traficului”, informează Primăria Râmnicu Sărat.