Actualitate

(FOTO)Premieră pentru Muzeul Județean. Instituția buzoiană expune obiecte unice în marile metropole americane

Premieră importantă pentru Muzeul Județean Buzău. Pentru prima dată, obiecte unice, extrem de valoroase, aflate în patrimoniul muzeului vor fi expuse în marile orașe din SUA. Americanii vor putea admira, de pildă, un artefact vechi de peste 4 000 de ani, descoperit pe teritoriul județului Buzău.

Instituția culturală buzoiană se află pe lista celor câteva muzee românești care au fost alese pentru a expune în America, începând de zilele acestea, artefacte datând din diferite perioade. Este vorba despre o amplă expoziție internațională care reunește circa 750 de bunuri culturale din colecțiile a peste 20 de instituții din 11 țări din Europa, inclusiv România, o expoziție care are un buget de 1.6 milioane de dolari.

“Pentru România, coordonatorul proiectului expozițional este Muzeul Național de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituții muzeale, anume: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Național Neamț (Piatra Neamț), Muzeul Civilizației Gumelnița (Oltenița), Muzeul Olteniei (Craiova) și Muzeul Județean Buzău. În cadrul expoziției Ritual and Memory: The Ancient Balkans and Beyond este prezentată, împreună cu alte exponate de excepție din alte colecții muzeale din țările amintite, o selecție de 60 de artefacte pre- și protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului și până în a doua epocă a fierului – provenite din colecțiile muzeelor românești amintite mai sus”, anunță, pe Facebook, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Pentru Muzeul Județean Buzău, participarea la un asemenea eveniment cultural de o asemenea anvergură, are o importanță majoră. Așa că reprezentanții instituției vor prezenta americanilor un obiect unic din zona Subcarpaților de Curbură.

“Înregistrăm o premieră, aceea de a expune în SUA. Obiectul cu care Muzeul Județean participă la acest eveniment: o psalie care a fost descoperită acum 10 ani pe șantierul arheologic de la Cârlomănești și care este un obiect extrem de rar pentru ceea ce înseamnă paleta arheologică a obiectelor din zona Subcarpaților de Curbură, este unic, de fapt, în zona noastră”, a declarat, la Focus Tv, directorul instituției, Daniel Costache.

Expoziția din SUA a fost deschisă la New York. Astfel, specialiștii și toți cei care trec pragul sălilor vor putea admira comorile descoperite pe teritoriile diferitelor țări europene și vor afla istoria artefactelor pre- și protoistorice din regiunea cuprinsă între Munții Carpați și Munții Balcani.

“Proiectul cultural internațional The First Kings of Europe, care este organizat în trei orașe importante – din SUA (New York, Chicago) și Canada (Gatineau) – , reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, inițiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 20 de muzee din zona Europei de Sud-Est și Centrale. Această expoziție internațională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reunește peste 750 de bunuri culturale de primă importanță din colecțiile unor instituții muzeale din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Ungaria. (…) Deși multe muzee americane dețin în colecțiile lor obiecte de patrimoniu aparținând civilizațiilor anticilor greci, romani, egipteni și ale celor din Orientul Apropiat sau cel Îndepărtat, precum și din alte culturi de pe alte continente, artefactele pre- și protoistorice din sud-estul Europei sunt aproape necunoscute și rareori expuse în acest mediu cultural. Artefactele prezentate în expoziție sunt mărturii excepționale ale unora din primele comunități agricole stabilite în Europa și mai apoi ale diverselor populații din perioada epocii metalelor care au trăit în arealul geografic amintit.”

Expoziția deschisă la New York, parte a proiectului “The First Kings of Europe” va putea fi vizitată în perioada 21 septembrie 2022 – 19 februarie 2023.