Actualitate

Anunțul premierului bucură toți primarii: bugetul ar putea fi adoptat în acest an

2023 ar putea să înceapă cu dreptul pentru primării, consilii județene și instituții publice, care nu își pot adopta bugetele proprii decât după adoptarea bugetului de stat. De regulă, asta de întâmplă în primele luni ale anului, astfel că fiecare început de an e dificil, iar instituțiile funcționează ”pe avarie”, în baza bugetului din anul precedent.

Premierul liberal Nicolae Ciucă a anunțat ieri, înaintea ședinței de Guvern, că Executivul își asumă să vină cu proiectul de buget în luna octombrie.

“Am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții, vom asigura implementarea programelor din PNRR, ne vom asigura că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și inflația, concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile. Ministerul Finanțelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament”, a spus Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de ieri.