Actualitate

(FOTO&VIDEO) Buzăul, peste media națională la bacalaureat. Un singur liceu din județ are promovare de 100% la bac, altul vine tare din urmă.

Foto arhiva

Odată afișate rezultatele la bacalaureat, se fac deja calcule și analize, iar primele date arată că Buzăul are, anul acesta, rezultate peste media națională. Rata de promovare a examenului, înainte de contestații, este, la nivelul județului, de 74,35 %, în vreme ce media națională este de 72,8%.

Absolvenții promoției curente s-au descurcat mai bine decât cei din seriile anterioare, după cum arată datele centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău.

”Pentru promoția curentă, rata de promovare este de 78,08 %, iar pentru promoțiile anterioare, rata de promovare este de 30,81 %. Au promovat 1867 de candidați, dintr-un total de 2511 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 1806 candidați provin din promoția curentă, iar 61 de candidați provin din promoțiile anterioare”, transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar.

Chiar dacă nici un tânăr buzoian nu a reușit anul acesta să obțină media 10 la bacalaureat, au fost destule note de 10 la probele scrise. Cele mai puține au fost la limba și literatura română. În tot județul, doar 4 teze au fost notate cu 10. În schimb au fost 45 de note de 10 la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar 94 de candidați au obținut nota 10 la proba la alegere.

Până la ora 18.00, candidații nemulțumiți de note pot depune contestații. Încă de pe acum se anunță o avalanșă de contestații la limba și literatura română. Printre cei nemulțumiți de notă este și Alexandru. Absolvent al Colegiului Hasdeu, el a luat o notă neașteptat de mică la limba română și este convins că la mijloc e o nedreptate, pentru că se aștepta la un punctaj mai mare, apropiat de cel obținut la celelalte două probe.

În ceea ce privește rata de promovare pe unități de învățământ, doar un singur liceu se poate mândri cu performanța de a avea toți absolvenții declarați admiși. Este vorba despre Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hasdeu, care are o rată de promovare de 100%. Următorul pe listă, cu peste 98% rată de promovare, este Colegiul Pedagogic Spiru Haret. Potrivit inspectorului general al IȘJ Buzău, Daniela Palcău, sunt și 4 licee unde rata de promovare a fost 0%. În cazul acestora, explicația e că nici un candidat nu provenea din seria curentă.

Daniela Palcău, inspector general IȘJ Buzău