Doi elevi ai Colegiului Hasdeu au avut parte de o experiență care le poate schimba planurile pentru viitor și pe care nu o vor uita niciodată. Cei doi s-au aflat printre cei 24 de tineri români care au luat parte la un internship de fizică nucleară, organizat la CERN (cel mai mare centru de cercetare din lume în domeniul fizicii particulelor elementare), în Geneva.
Anastasia Bobeleac și Radu Andrei Ștefan sunt elevi în clasa a X-a, respectiv a XI-a, pasionați de științe ale naturii și de tot ceea ce îi poate ajuta să își construiască un viitor strălucit. În primăvară, au decis să se înscrie într-un program cu totul nou pentru ei, și anume o vizită la CERN, în Elveția. Numărul tinerilor din întreaga țară care au aplicat a fost de aproape 370, dintre care au fost selectați doar 24. Printre cei norocoși s-au aflat și tinerii buzoieni.
“A fost un amplu proces de selecție, am avut de scris o scrisoare de motivare, de trimis două scrisori de recomandare din partea profesorilor, un videoclip despre noi în care să ne prezentăm și ce ne recomandă pentru acest program. Au fost 368 aplicanți, am fost aleși 24 care am mers la CERN, în Elveția”, spune Radu.
Astfel, în perioada 2-15 iunie, hasdeienii, alături de alți 22 liceeni din țară și de mai mulți profesori, s-au aflat în Geneva.
“În primele săptămâni am avut ore de teorie dimineața, profesori și cercetători țineau cursurile și făceau ca fizica nucleară să fie mai accesibilă pentru noi. Dura câteva ore, auzeam lucruri extrem de interesante, unele pentru prima oară. După prânz, aveam vizite în campus, am ieșit și din Elveția și am mers în Franța, în zone de cercetare. Iar, în ultimele zile, ne-am concentrat pe un proiect pe care l-am făcut în echipe de câte doi“, a declarat, la Focus Tv, Anastasia.
Au fost câteva săptămâni fascinante pentru cei doi adolescenți, în care au învățat, au aflat lucruri noi, au stat față în față cu cercetători renumiți de la care au învățat tainele fizicii nucleare, au vizitat laboratoare de cercetare ale CERN, unele unice în lume.
Liceenii care au avut șansa să ajungă la CERN au putut să se familiarizeze cu noțiunile de fizică nucleară, dar și să afle detalii despre acceleratoarele de particule utilizate de cercetătorii de renume în proiectele lor.
Liceenii au avut parte de lecții predate de specialiști, au vizitat laboratoare și centre de cercetare pe care poate doar o dată în viață au ocazia să le vadă.
Însă, au avut parte și de experiențe cu totul inedite. Au întâlnit fizicieni cu rezultate și distincții remarcabile obținute de-a lungul anilor, cum ar fi premiul Nobel. În cadrul discuțiilor, aceștia le-au răspuns la fiecare întrebare, rând pe rând. Experiența de la Geneva le-a adus tinerilor hasdeieni și o altfel de lecție: aceea că întreaga comunitate de oameni de știință este extrem de deschisă.
Mai multe povești din Geneva, relatate de cei doi hasdeieni, la Focus Tv, AICI.
Adaugă comentarii