Actualitate

(FOTO&VIDEO) Drumul spre Vulcanii Noroioși se va reabilita! În plan, durează 3 ani, în realitate nu se știe

Sursa foto-Cosmin Crăciun
Sursa foto-Cosmin Crăciun

Drumul către cel mai important obiectiv turistic al Buzăului, Vulcanii Noroioși, se va reabilita. Lucrările sunt ample și includ de la consolidări ale platformei șoselei, la lucrări de protejare a malurilor, de colectare și evacuare a apelor pluviale, inclusiv amenajare de stații de autobuz. Tot proiectul valorează circa 60 de milioane de euro, după cum o arată documentația tehnico-economică aprobată, joi, de consilierii județeni. Vestea bună este că finanțarea este asigurată. Proiectul a fost aprobat în cadrul Programului Anghel Saligny, dar contractul va fi semnat abia în perioada următoare. Urmează licitațiile și, într-un caz bun, lipsit de contestații, începerea lucrărilor.

Sursă foto-Cosmin Crăciun

Pe hârtie, ar dura toată reabilitarea trei ani, dar în condițiile în care nu se știe când vor debuta lucrările este și mai greu de estimat când vor circula turiștii pe o șosea nou nouță. Șoseaua este, de fapt, formată din două tronsoane de drum județean care traversează comunele Berca și Scorțoasa și care nu au fost niciodată complet reabilitate. Astăzi, este mai degrabă un drum de pământ decât o șosea care să te conducă la un obiectiv turistic aflat în topul celor mai vizitate din România.

Situația actuală este delicată și pentru săteni pentru că la nevoie, mașinile de intervenție, precum ambulanțele sau cele ale pompierilor ajung cu dificultate și cu întârziere. Până la asfaltarea drumului va mai fi nevoie de intervenții pentru relocarea reelelor de utilități.

Nici terenul nu ajută grăbirea lucrărilor deoarece acolo nu se poate pune un singur strat de asfalt. Discutăm despre o zonă greu de amenajat, cu o structură geologică dificilă, care va fi stabilizată prin foraje la adâncime pentru piloni de susținere.

„Drumurile se vor reabilita, oamenii ar vrea să se facă repede, şi eu îmi doresc acest lucru, este firesc să fie aşa. Să ştiţi că acolo nu se pune doar un strat de asfalt, sunt lucruri complexe, este o zonă teribil de grea din punct de vedere al amenajărilor pentru că este o structură geologică unde se pot întâmpla lucruri de la zi la zi, mă refer la alunecări de teren. Astăzi, prin votul consilierilor judeţeni, am încheiat prima etapă, mergem şi semnăm contractul de finanţare, pentru că avem finanţare pe Programul Anghel Saligny”, a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.