Actualitate Agricultura acum

(FOTO&VIDEO) Fermierii buzoieni, în pragul disperării: “Nu avem ce recolta de pe câmp, plângi cu vorbe”

Ploile au ocolit, în primăvară și la începutul verii, zone întregi din județul Buzău, așa că fenomenul de secetă pedologică se manifestă pe arii extinse. Cel mai grav este în estul și sudul județului. Vâlcelele este una dintre comunele buzoiene în care gospodarii se uită cum pământul crapă, iar culturile, pentru unii singura sursă de venit, se topesc pe zi ce trece.

Este dezastru la Vâlcelele, o comună în care majoritatea localnicilor își lucrează pământul. Câmpurile, altădată verzi la această dată, cu lanuri înalte de porumb, arată acum ca un deșert. În lipsa ploilor, a scăzut și rezerva de apă din sol. Pământul însetat s-a crăpat, plantele răsărite s-au oprit din creștere și au început să se îngălbenească, frunză cu frunză. În fața unui asemenea peisaj, gospodarii care își muncesc terenurile, dar și fermierii mari sunt disperați. Unii oameni și-au investit puținii bani pe care îi au în lucrările agricole, iar acum nu își vor recupera niciun leu.

„Situația este foarte gravă. Toată lumea plânge în hohote, toată lumea este înmărmurită pentru că cheltuielile pe un hectar ajung undeva la 7000 de lei. Lumea a sclipuit dintr-o pensie de 8-10 milioane, după cum are fiecare, au plătit sămânța, au plătit arăturile. Sunt muritori de foame, cu alte cuvinte. Nu doar ei, ci și noi, fermierii. Nu avem ce să strângem, anul acesta, de pe câmp. Porumbul nu are mai mult de 50 cm, nici măcar nu a legat, nici măcar nu i-a dat spicul, s-a uscat”, spune primarul Liviu Bărăgan.

Cei câțiva stropi de ploaie care au mai căzut în ultimele săptămâni, în loc să le redea speranța agricultorilor, au făcut mai mult rău. Și nici irigațiile nu mai ajută, pentru că, sub soarele arzător, plantele, chiar și udate, se usucă.

“În primăvara acestui an, în mai, am ieșit din iarnă cu 30 l de apă/m2 timp de 5-6 luni de zile de toamnă și iarnă și, de când am semănat, a venit o ploaie de aproximativ 20-30 l.  Din toate ploile care au venit, la două-trei săptămâni, nu știu dacă s-au acumulat 20 l de apă. În plus, ploile slabe au agravat situația, stropii aceia de apă au agravat situația, a fiert practic porumbul și toate plantele, lucerna, floarea soarelui s-au uscat, nu e nimic, plângi cu vorbe. Am zece fermieri mici care pun câte 2-5 ha de pepeni. Au forat și ei niște fântâni pe terenul lor acolo. S-au uscat și acei pepeni. Aceia, cu toată apa pe care o dau, s-au uscat că nu dovedește. Udă dimineață, până la ora 10.00, seara pământul e uscat.”

Este o situație cum nu s-a mai întâlnit de ani buni la Vâlcelele. Bătrânii satului se închină și spun că n-au mai întâlnit așa ceva de zeci de ani.

“Asemenea secetă pedologică, spun bătrânii că nu a mai fost de zeci de ani. Localitatea Vâlcelele, Puieștiul, Balta Albă, Ghergheasa nu avem ce recolta. Pe câmpul localității Vâlcelele nu găsim un porumb. Acum trebuia să fie porumbul de fiert. Nu avem să dăm unei păsări 20 de boabe de porumb, nu găsești pe tot câmpul localității, 4000 de hectare. Grâul s-a făcut în jur de1500-2000 kg la hectar, depinde după cum a fost terenul. Unde a fost porumb anul trecut și s-a semănat în toamnă grâu, acolo s-a făcut. În rest nimic.”

Oamenii nu mai au speranță decât în Dumnezeu. Au organizat slujbe și procesiuni în comună, cu speranța că rugăciunile lor vor fi ascultate iar vremea se va îndrepta.

Vâlcelele este una dintre primele comune în care au ajuns comisiile de inventariere a pagubelor produse de secetă în județul Buzău. Verificările continuă, în funcție de centralizări nefiind exclus să fie declarată stare de calamitate în agricultura buzoiană.