Actualitate

(FOTO&VIDEO) Oameni noi și avansări, de ziua jandarmilor. Cine a plecat acasă cu cea mai râvnită distincție

Și-au pus uniformele de gală și au sărbătorit, în cadru festiv, ziua armei. Jandarmii buzoieni au marcat împlinirea a 173 de ani de la înființarea acestei structuri care, inițial, a purtat numele de „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

La Buzău, momentele aniversare s-au consumat în sala de ședințe a Inspectoratului Județean de Jandarmi, în cadrul unei ceremonii la care au participat atât colectivul unității, cât și oficialitățile locale.

Pentru unii dintre jandarmii biuzoieni a fost o zi specială, fiind avansați în grad. Tot astăzi au fost făcute încadrări. Este cazul Alexandrei Vasile, ofițer recrutat din sursă externă, care a promovat concursul pentru funcția de purtător de cuvânt, iar acum a intrat în coprul militarilor și a devenit sublocotenent. La fel și Beatrice Zamfir care devine  sergent major, subofițer casier financiar.

Cel mai emoționant moment a fost, însă, de departe, cel în care a fost acordat titlul de jandarmul anului. Distincția i-a revenit lui Dorel Preda, omul care îi pregătește pe jandarmi pentru cele mai grele misiuni.

Dorel Preda este considerat”tatăl” jandarmilor din trupele speciale. Plutonierul adjutant șef este practicant al artelor marțiale de la vârsta de 9 ani, multiplu campion național, acum antrenor și instructor de arte marțiale și jiu jitsu. Are calmul și precizia sportivului de-o viață, șlefuite, mai târziu, în misiuni extrem de dificile în teatre de operații internaționale. Nu face rabat de la nimic pentru că dacă el ar coborî ștacheta, s-ar vedea, la momentul confruntărilor reale. Adică, atunci când jandarmii din trupele speciale au de dat testări periodice, merg la competiții interne sau se confruntă cu pericole, în timpul misiunilor.