Actualitate

(FOTO+VIDEO) Se schimbă la față Buzăul! Vezi AICI cum arată sculpturile de mari dimensiuni care vor apărea în oraș

Deși este un interminabil șantier, în momentul de față, Buzăul își va schimba parte din aspectul urbanistic, cu ajutorul unor sculpturi monumentale care vor fi amplasate în diverse locuri din oraș. Lucrările sunt realizate de artiști contemporani, români și străini, participanți la o competiție în domeniu, inițiată de municipalitate. Simpozionul Internațional de Sculptură BISS 2022 a selectat zece opere care au fost premiate și are urmează să fie realizate în atelierele unei importante fabrici din Zona Industrială, Rotec. Acolo, cei curioși îi vor putea vedea la lucru, pe artiști, și vor putea observa munca ce stă în spatele unei lucrări de sculptură. Este vorba despre lucrări în metal și marmură, de mari dimensiuni, care vor fi realizate conform proiectelor premiate.

Prima ediție a ”Buzău International Sculpture Symposium – BISS” are ca temă centrală Memoria Apei, astfel că formele sculpturale pe care artiștii le-au ales pentru lucrările lor reflectă această temă, dar vor creiona și istoria, tradițiile și frumusețile Buzăului.

„Experiența pe care am acumulat-o timp de 10 ani – am participat la aproximativ 20 de simpozioane în vreo 13 țări – toată această experiență acum am pus-o în practică aici, la Buzău, am vrut să materializez acest simpozion cu ajutorul Primăriei și al Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Cu ajutorul acestora, s-a putut întâmpla acest lucru și va fi la un nivel și la un standard foarte înalt. Pe lângă mine, mai sunt 9 artiști invitați, între care 3 români și 7 artiști străini. Am realizat acest simpozion mai complex decât altele pentru că el cuprinde atât sculpturi din marmură, cât și sculpturi din metal, care vor fi amplasate în oraș.”, a povestit în cadrul emisiunii „Toc Șou”, Bogdan Adrian Lefter, artist inițiator al evenimentului.

Regulamentul concursului a fost riguros . A fost format un juriu de specialitate format din 4 artiști și profesori internaționali , alături de alți 6 jurați, arhitecți și artiști plastici naționali care au selectat, într-o primă etapă, 60 de lucrări din cele peste 200 depuse în perioada martie-mai. Selecția finală a depins de votul publicului, jurizare care s-a realizat prin vot online, fiecare lucrare putând fi notată de la 1-5.

Iată , mai jos, finaliștii și operele care vor fi create pentru a schimba estetica orașului Buzău!

Amin Balaghiinalou din Iran, cu lucrarea ”Dive into memory” (Scufundare în memorie) și
Andrej Mitevski din Macedonia de Nord, cu lucrarea ”Duality” (Dualitate) :

George Minchev din Bulgaria, cu lucrarea ”Caught wave” (Val capturat) și Ionuț Marin din România, cu lucrarea ”Splash”:

Kirill Grekov din Estonia, cu lucrarea ”Big catch” (Mare captură) și Kiryl Krokhaliou din Belarus, cu lucrarea ”Look around” (Uită-te în jur):

Marino di Prospero din Italia, cu lucrarea ”The phoenix arab” (Phoenixul arab), Valerian Jikia din Georgia, cu lucrarea ”Road to eternity” (Drumul către eternitate).

Evenimentul a avut și invitați speciali și anume Bogdan Adrian Lefter, cu lucrarea ”Butterfly effect” (Efectul fluture) și Bogdan Severin Hojbotă, cu lucrarea „Străjer al apelor” (Guardian of waters).