Actualitate

(FOTO&VIDEO)Noi evoluții în Colegiul B.P. Hașdeu. Profesoara contestată pleacă, directoarea nu revine asupra demisiei. Copiii vin cu flori, părinții, cu memorii, Inspectoratul Școlar, cu explicații necredibile

Tensiunile din interiorul celui mai apreciat colegiu buzoian sunt în creștere după demisia directorului Virginia Mîndruță – Tănăsescu și încercările conducerii Inspectoratului Școlar de a pune batista pe țambal în subiectul care a inflamat situația și care tinde să se transforme într-o adevărată revoltă.

La o zi distanță după ce a devenit publică informația demisiei directorului Colegiului B.P. Hașdeu, iar părinții au rupt tăcerea și au vorbit, în intervenții în direct la Focus TV, despre situația anacronică generată de impunerea unei profesoare de limba română, insuficient pregătită pentru nivelul hașdeienilor, conducerea învățământului local vine cu precizări. Un lucru stabilit este faptul că profesoara de limba română Paula Stegărescu va părăsi liceul, din toamna acestui an. La fel de clar este că normele la limba română vor fi preluate de dascăli care au fost selectați de Inspectoratul Școlar, trecându-se peste deciziile Colegiului B.P. Hasdeu.

Hașdeienii reacționează cu flori, părinții, cu memorii

Între timp, elevii și părinții acestora fac scut în jurul directoarei demisionare, profesor Virginia Mîndruță-Tănăsescu, căreia îi cer să revină asupra demisiei.

Elevii au venit, astăzi, cu flori, la școală, și au așteptat ieșirea de la ore a Virginiei Mîndruță-Tănăsescu, cerându-i să-și reconsidere gestul demisiei.

Se lucrează, în același timp, la elaborarea unor memorii către conducerea colegiului, dar și către cea a Inspectoratului Școlar pentru impunerea unor măsuri care să aducă normalitatea la orele de la cel mai titrat colegiu buzoian, aflat în clasamentul celor mai bune instituții de învățământ din țară.

Topul perlelor profesoarei, întocmit de elevi, publicat pe rețelele sociale

Parte din perlele profesoarei Paula Stegărescu, consemnate de elevi, au fost reunite într-o listă care a fost publicată pe Facebook, de către părinți. Lista conține de la greșeli gramaticale evidente, de la pleonasme la forme de conjunctiv scrise greșit.

Sunt, însă, și plângeri ale elevilor privind utilizarea unui limbaj neadecvat, la ore, de către profesoara Paula Stegărescu, aspect care urmează să fie analizat de IȘJ Buzău. Expresii precum „nu ești cu nimic special” sau „nu te duce capul” se aud adesea, în timpul orelor. Ei acuză și faptul că orele de curs sunt, uneori, un simplu monolog, citat de pe primul site care apărea pe Google.V

Inspectorul școlar general Daniela Palcău anunță mutarea profesoarei de română pe care a impus-o la Hașdeu

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean încearcă să minimizeze amploarea subiectului și acreditează ideea că a aflat despre nemulțumirile părinților de la unul dintre aceștia, nu de la conducerea Colegiului B.P. Hasdeu. Într-o declarație pentru Focus Fm, inspectorul școlar general Daniela Palcău a anunțat că Paula Stegărescu se va muta, din toamnă, la o altă instituție de învățământ. Totodată, șefa învățământului buzoian spune că nu a fost sesizată de situația creată la Colegiul Hasdeu, de către conducerea unității, ci de către un părinte. Daniela Palcău acreditează că problema ar fi la o singură clasă unde profesoara de limba română predă.

Informațiile noastre arată că, în ultimele luni, părinții de la toate cele trei clase unde Paula Stegărescu predă limba română au întocmit memorii și au convocat ședințe cerând înlocuirea acesteia.

Daniela Palcău-ISJ

Directorul Virginia Mîndruță-Tănăsescu denunță presiunile la care a fost supusă

La o zi după ce tensiunile din interiorul celui mai titrat colegiu din Buzău au devenit publice și la două zile după ce și-a înaintat demisia din funcția de director, Virginia Mîndruță-Tănăsescu denunță presiunile la care a fost supusă pentru a-i da ore de română profesoarei Paula Stegărescu, care, până anul trecut, predase germana și literatură universală (opțional) în liceu, dar și cum presiunile au continuat, la etapa de mobilitate recent încheiată.

Pentru ca Paula Stegărescu să predea limba română în Colegiul Hașdeu, nu conducerea colegiului i-a aprobat cererea, venită după termenul legal, ci cea a Inspectoratului Școlar.

Virginia Mîndruță-Tănăsescu explică și faptul că ceea ce s-a întâmplat cu profesoara Paula Stegărescu nu este un caz singular și că, în urma acestor situații repetate, a decis să demisioneze, fiind hotărâtă să nu revină asupra deciziei.

În același timp, Mîndruță-Tănăsescu relatează cum o parte din orele de fizică (disciplina directoarei care a demisionat) de la Colegiul B.P. Hasdeu au fost luate pentru a fi date, în vederea întregirii normei altei persoane, fără a se respecta etapa unui acord al Consiliului de Administrație al Colegiului Hașdeu și fără inspecții la clasă, prevăzute a fi obligatorii.

După câteva decenii la catedră, cu amărăciune, întreabă retoric, cum a fost posibil ca un profesor care nu stăpânește gramatica, să aibă titlul de doctor. ”Nu mai pot! Eu nu mai pot!” este strigătul de revoltă pe care Virginia Mîndruță-Tănăsescu vrea să-l facă auzit, după ce și-a înaintat demisia.

Tensiunile de la Colegiul B.P. Hasdeu sunt departe de a se stinge, mai ales că ultimele informații arată că, pe o normă întregită la limba română, urmează să vină, impusă în condiții similare ca și în cazul profesoarei Stegărescu, un cadru didactic care este în prezent inspector școlar, dar care nu are acordul Colegiului Hașdeu.

Vom urmări subiectul și evoluțiile din zilele următoare și vom reveni.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

10 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Ar fi trebuit să existe și posibilitatea dreptului la replică! Așa ar fi corect! Mass media ,intr un stat de drept, este imparțială! Cine este acest dascăl contestat?!

  • Profesor doctor, Antonia Damian, actual inspector școlar.S-a transferat la Hasdeu fara acordul conducerii colegiului.In plan este sa ajungă directorul acestui colegiu.

 • Pot confirma incompetenta “profesoarei” Paula Stegarescu. Din pacate am avut ore de limba germana cu ea in liceu in anul scolar 2015-2016. Organizarea si pregatirea orei erau execrabile iar problema principala nici macar nu era ca nu vorbea germana coerent, ci ca nu folosea limba romana corect. Aceste conditii ne-au determinat pe mine si alti colegi, impreuna cu parintii nostri, sa cerem inlocuirea profesorului de germana (fapt deloc diferit fata de cazurile relatate in acest articol).

  Este absolut regretabil ca Inspectoratul Scolar sustine astfel de indivizi necalificati pentru postul de profesor, permiterea infectarii Hasdeului sau a oricarei scoli cu Paula Stegarescu fiind o lipsa clara de respect pentru educatie. Insa si mai regretabil este ca inspectoratul nu recunoaste potentialul, rolul, si standardul pe care un liceu ca Hasdeul le are.

 • Acest Om este dedicat total meseriei sale, are toată aprecierea profesorilor care o cunosc bine, pentru faptul că pune pe primul loc principiile sănătoase care trebuie să stea la baza unei construcții solide și adevărate în educație.
  Este omul care a înființat Centrul de excelență susținut de Emag în orașul Buzău, este membru al Comisiei Naționale de fizică, este un profesor cu foarte multe rezultate la Olimpiada Națională de Fizică și pe care, experiența și anii în care a dat tot ceea ce a putut o recomandă pentru ca, nimic din ceea ce afirmă să nu fie pus sub semnul întrebării.
  În România Educată, educația stă încă pe un butoi de pulbere. Până nu ne întoarcem la adevăratele valori și nu îi vom prețui din nou pe cei care muncesc cu adevărat și sunt competenți în domeniul lor lucrurile vor fi în continuu declin….trist….dar adevărat…..

 • Inspectoratele școlare sunt mai mult decât instituții perimate, sunt surse de infecție și distrugere a sistemului educațional. Constituite după criterii de clientelism politic și servilism, ele propagă mediocritatea sau chiar incompetența, situându-se dincolo de principiul meritocrației, funcționând după modelul instituțiilor centrale. În acest mod, chiar și liceele de elită au fost infestate prin numiri făcute la comandă, prin titularizări discutabile realizate pe bază de dosare. Dacă am face o analiză obiectivă, în colectivele didactice ale acestor școli vom întâlni multe cadre didactice, care și-au făcut “ stagiul de perfecționare “prin exercitarea unor funcții în inspectorat. Impostura, minciuna, și în general lipsa competențelor didactice, a moralității și dăruirii de sine sunt incompatibile cu educația autentică. Din păcate, sistemul imunitar al învățământului românesc devine, an de an, tot mai șubred. Nu putem schimba nimic, dacă toți cei de bună credință ne lăsăm copleșiți de frica moștenită din perioada comunistă, dacă adoptăm o poziție defetistă și nu ne susținem reciproc.

 • Problema dnei Stegarescu este de foarte mult timp cunoscuta. De ani de zile este un monument de incultura, peste tot unde a fost !!!!
  Intrebarea e CINE ii tine spatele de atatia ani, incat sustinerea acestei impostoare este dusa la nivelul de obsesie !!!!

 • Oricine s-a intersectat macar o data, profesional sau personal, cu doamna director, stie ca este un om integru, principial, onest, un profesionist adevarat, un profesor dedicat, mereu preocupat de deschiderea mintii noilor generatii pe care deopotriva le provoaca si le incurajeaza spre excelenta. Hasdeul ramane peste timp standard de referinta pentru performanta, desi prea multi au atins, in ultima vreme, prin atitudinea si actiunea lor imaginea colegiului. Sa fim mandri ca avem o astfel de scoala in judet!

 • Profesorul contestat de limba romana este actualul inspector, Antonia Damian.S-a transferat acum, la aceasta etapa de mobilitate de la Liceul Tehnologic Vernesti, solicitând restrangere(desi ore existau în scoala), la Colegiul Hasdeu.Pardon, doamna profesor doctor Antonia Damian.Toti sunt doctori!

 • De ce ar fi normal ca un profesor refuzat de hasdeieni sa fie acceptat de alți liceeni?! Mie mi se pare discriminare! Liceenii, indiferent de liceul în care învață nu trebuie tratați la fel? Părerea mea este că doamna profesoara, daca este alungată de la Hasdeu , nu ar mai trebui să profeseze în învățământul public! Altfel, înseamnă că unii liceeni sunt privilegiați in fața altora, cu aceleași drepturi!