Actualitate

(Galerie Foto) Nereguli grave constatate de inspectorii OPC în mai multe magazine și restaurante din Buzău

Foto arhiva

Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de inspectorii OPC , după două săptămâni de verificări la magazinele și restaurantele din Buzău. În total, 33 de operatori economici au fost controlați, iar neregulile constatate au fost uriașe. Potrivit unui comunicat de presă emis de Protecția Consumatorului  au fost descoperite produse expirate, etichete necorespunzătoare și restaurante neigienizate.

Iată lista completă:

  • ”- folosirea unor produse alimentare (materie primă, semipreparate) cu data limită de consum depășită;
  • – folosirea unor vitrine sau lăzi frigorifice fără grafice de monitorizare a temperaturii, deteriorate sau neigienizate, cu gheață în exces, depuneri de praf, mâzgă, resturi alimentare și de ambalaj, lovite, cu rugină, chedere rupte,
  • – condiții igienico-sanitare precare în spațiul de lucru, pavimentul neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, praf și impurități;
  • – nerespectarea reglementărilor în vigoare privind promoțiile și reducerile de prețuri, în cazul articolelor textile;
  • – lipsa denumirii producătorului/importatorului/distribuitorului și a adresei acestuia pe etichetele articolelor textile;
  • – lipsa menționării pe etichetă a compoziției fibroasa, instrucțiunilor de îngrijire și spălare, în cazul articolelor textile
  • – lipsa traducerii în limba română a etichetelor, în cazul articolelor textile
  • – folosirea unor produse alimentare (materie primă, semipreparate, deserturi etc.) fără etichetă conținând elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum sau încadrarea în data limită de consum
  • – condiții igienico-sanitare precare în spațiul de lucru: tavanul cu plăci lipsă, sparte și infiltrații, pavimentul neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, praf, impurități
  • – comercializarea unor legume și fructe care nu respectă indicațiile de calitate de pe etichetă (diferențe de calibru); lipsa ȋnscrierii informațiilor referitoare la calitatea și țara de origine a acestora;
  • – lipsă afișării prețurilor sau afișarea unor prețuri incomplete, fără menționarea unității de masură;
  • – comercializarea florilor la ghivece fără a avea caracteristicile traduse în limba română pe etichetă sau a florilor tăiate, fară a avea informații și instrucțiuni de îngrijire”.

Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 16 amenzi în valoare totală de 158.000 de lei și 15 avertismente. De asemenea, inspectorii OPC au decis ”oprirea temporară a prestării de servicii de alimentație publică, până la remedierea deficiențelor, în cazul unui restaurant de pe raza municipiului Buzău”. După aproape două zile, restaurantul și-a realuat activitatea.

”S-a decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de peste 1200 lei și oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate a unor produse în valoare de peste 200.000 lei”, informează OPC.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian