Actualitate Agricultura acum

Fructul din China care se cultivă cu succes și în România. Cercetătorii buzoieni au epuizat stocul de arbuști

Cerere peste așteptări pentru curmalul chinezesc! Arbustul originar din China și aclimatizat de cercetătorii de la Stațiunea Pomicolă Istrița a intrat rapid în preferințele românilor. Doar în acest sezon al plantărilor, cercetătorii buzoieni au vândut peste 500 de arbuști, astfel că în prezent stocul pregătit pentru această toamnă este epuizat. Rareș Pândaru, șef de fermă Istrița, a explicat că solicitările au venit din toate colțurile țării, însă în special din zona de SE a țării, unde oamenii au căutat să planteze specii noi de pomi fructiferi, care să se adapteze la temperaturile foarte ridicate din timpul verii.

”Este o specie foarte cerută pentru că are rezistență mare la secetă, fructifică foarte bine în terenurile sărăturate, iar fructul are multe beneficii, fiind bogat în Vitamica C”, a spus Rareș Pândaru

Cercetătorii buzoieni spun că au fost clienți care au cumpărat unul sau doi arbuști însă au fost și persoane care intenționau să-și înființeze plantații, poate chiar în vederea comercializării.

”Curmalul chinezesc intră foarte repede pe rod, chiar în primul an de la plantare, iar acesta a fost un motiv în plus pentru a-l cumpăra”, a spus Rareș Pândaru.

La Stațiunea Pomicolă de la Istrița curmalul chinezesc este cultivat de cățiva ani, astfel că cercetătorii au putut oferi toate recomandările de plantare și îngrijire a arbustului. De asemenea, clienții curioși au avut parte și de degustări astfel încât să știe exact ce fructe vor avea în livadă.

Curmalul chinezesc preferă locuri calde, însorite și adăpostite. Este potrivit pentru grădini mai mici ca plantă lemnoasă fructiferă și, în același timp cu efect decorativ, având frunzișul lucios, lăcuit.

Fructele sunt mari, în formă de butoi și cu rezistență mare la crăpare. Curmalele conțin cantităti mari de Vitamina C și pot fi consumate proaspete sau deshidratate.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian