Există un portret colectiv al Generației Z? Care sunt trăsăturile comune ale tinerilor acestei generații? Care sunt visurile, idealurile, temerile adolescenților care o formează? Răspunsurile vin, într-o manieră inedită, de la câțiva elevi din țară care și-au descris viitorul prin intermediul unor texte (scrisori, eseuri, povești ficționale). Realizate în cadrul proiectului Bloc Zero, care a inclus proiecții de film și discuții cu liceeni din peste 30 de unități din țară, lucrările tinerilor sunt, de fapt, scenarii cu privire la viitor.
Din peste 40 de texte, au fost selectate 15, selecția fiind realizată de scriitoarea Ana Maria Sandu. Unul dintre textele despre viitor îi aparține unei adolescente din Buzău. Denisa Apostol are 15 ani și este elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu!”. A participat la concurs la îndemnul profesoarei sale de limba română, Mihaela Nicolae, profesor Merito, cadru didactic al Colegiului ”M. Eminescu”. Textul său, „Casus belli!”, poate fi citit AICI.
”Am aflat de invitația jurnalistei Ana Maria Sandu din online și am trimis claselor mele invitația de a scrie. Denisa scrie interesant, are rafinamentul metaforei și un stil personal, e interesată de cunoaștere, în general, nu doar de poezia sau proză contemporană, ci și de scrierile de specialitate, studii de biologie, chimie, neuroștiință – fiind la un profil de științele naturii. Denisa are talent, are și dorința de a scrie, a găsit acum și o validare profesionistă a puterii ei de a folosi cuvintele pentru a transmite un mesaj. Textul Denisei a fost încadrat la categoria ,,singurătate”, fiindcă, probabil, așa este adolescența, în general. Dar în clasa noastră, Denisa este zâmbitoare, stăpâna deplin pe tonalitate și pe sens, o tânără cu reală curiozitate intelectuală. Dorește să urmeze medicina, poezia nu va fi un impediment, dimpotrivă, îi va hrăni sensibilitatea de care e nevoie pentru a avea grijă de oameni.”a transmis, pentru sansanews.ro, profesoara Denisei, Mihaela Nicolae.
Interesant este că cele 15 texte care au ca autori tineri din Generația Z vor rămâne o sursă deschisă care va putea fi accesată în secțiunea dedicată festivalului luna.doc de pe platforma Kinoteca Bloc Zero – https://kinoteca.bloczero.ro/lunadoc-9/. Eseurile vor putea constitui o resursă educațională pentru cadrele didactice care vor dori să înțeleagă mai bine pe tinerii din Generația Z și așteptările lor.
”Textele sunt contribuții personale și totodată universale, acestea îmbracă forme și stiluri diverse (scrisori, eseuri autobiografice sau povești ficționale) și vorbesc cu candoare și totodată cu asumare, despre visuri, idealuri și despre incertitudinile din spate, despre job-urile viitorului și nevoia de independență, despre ecologie, tehnologie și posibile distopii, despre teamă, singurătate, dar și despre speranță.” scriu autorii proiectului.
Adaugă comentarii