Situația celor doi trovanți care riscă să se prăbușească este atent studiată și de geologii din cadrul Asociației Ținutului Buzăului potrivit cărora, deocamdată, nu sunt motive de panică, însă trebuie luate măsuri majore pentru stabilizarea rocilor masive. Totuși, cel mai mare risc al deplasării trovanților vine tot de la vizitatorii care se urcă pe ei pentru a-și face selfie.
Razvan Popa, președintele Asociației Ținutului Buzăului, a explicat pentru sansanews.ro faptul că ce se întâmplă cu cei doi trovanți care formează ansamblul Babele de la Ulmet nu este ceva ieșit din comun. Totuși, este nevoie de măsuri urgente dar și de un plan de stabilizare pe termen lung.
Practic, primul pas a fost deja făcut, respectiv montarea indicatoarelor de avertizare a turiștilor care ar trebui să nu se mai sprijine sau se urce pe trovanți.
”Cel mai mare risc vine de la vizitatori pentru că se urcă pe trovanți și fac selfie. Nu-i un pericol acum, dar noi am observat că nu mai sunt la fel de stabili ca înainte, pentru că avem fotografii cu ei din 2015. Luăm o măsură de precauție până când reușim să-i stabilizăm”, spune Răzvan Popa.
Al doilea pas este devierea traseului care duce spre ansamblul de trovanți, pas ce urmează să fie făcut în următoarele zile, tocmai pentru ca vizitatorii să nu mai urce pe direcția în care s-ar putea prăbuși rocile uriașe.
Ultimul pas constă în găsirea unei soluții pentru stabilizarea zonei.
”Cele două piese sunt în buza drumului de acces care duce acolo sus și au o talpă de 50-60 centimetru diametru cu care încă sunt prinse de sol. Este greu să evaluăm cât de bine sunt ele fixate în acest moment, au și baza mică și sunt și în pantă. Ceea ce am propus este să avem un segment alternativ de traseu care permite accesul la Trovanți de pe celălalt versant și vizitatorii nu mai urcă în direcția în care ar putea să se prăbușească. Nu este neapărat posibil acest lucru, dar vrem să luăm această măsură, până înțelegem ce se întâmplă cu ei. Dar vrem să-i stabilizăm oricum. Ce se întâmplă acum nu-i ceva ieșit din comun, nu-i motiv de panică. Vrem să ne asigurăm că nu va fi niciun risc pentru vizitatori”, a explicat Răzvan Popa.
Cei doi trovanți au până la două tone fiecare și sunt situați în pantă, fiind chiar primele roci care deschis ansamblul de trovanți.
Deși, o propunere venită inclusiv din partea primarului comunei Bozioru a fost îngrădirea celor doi trovanți, reprezentanții Ținutului Buzăului susțin că nu e cea mai bună soluție pentru că trebuie păstrat aspectul natural al obiectivului turistic.
”E foarte greu să dăm o soluție acum. Noi ne-am gândit că cel mai simplu ar fi să fie ancorați, ca niște frigărui. Important este să câștigăm timp”, a spus Răzvan Popa.
Adaugă comentarii