Actualitate

Geoparcul UNESCO “Ținutul Buzăului”, sub lupa experților internaționali. Specialiștii revin, în curând, la Buzău

Sursa foto Fb/ Ținutul Buzăului

Pregătiri, la Buzău, pentru vizita de revalidare a Geoparcului Internațional UNESCO “Ținutul Buzăului”, programată pentru anul viitor. În 2025, experții UNESCO vor ajunge la Buzău pentru a verifica ce s-a schimbat în Ținutul Buzăului după declararea oficială a acestui teritoriu drept geoparc internațional.

“La o perioadă de 4 ani, experții UNESCO revin în geoparc să vadă ce s-a făcut, ce se va face în continuare. Așa este regulamentul, la fiecare 4 ani se face reevaluarea”, a subliniat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Până atunci, conform regulamentului UNESCO, trebuie parcurși mai mulți pași. Primul a fost făcut de consilierii județeni, care au aprobat un proiect de hotărâre prin care administrația județeană se angajează să susțină în continuare proiectul geoparcului.

“Obținerea statutului de Geoparc Internațional UNESCO în aprilie 2022 pentru arealul teritorial al celor 18 unități administrative menționate la art. 1 al proiectului de hotărâre a reprezentat o realizare notabilă pentru Consiliul Județean Buzău și partenerii săi Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Asociația „Ținutul Buzăului” – persoană juridică de drept privat și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”. Validarea statutului de Geoparc al „Ținutului Buzăului” expiră în aprilie 2026. Prin proiectul de hotărâre inițiat ne exprimăm intenția certă și fermă de a continua acest proiect cu respectarea principiilor Ghidului UNESCO pentru geoparcurile membre, proiect care va contribui la o dezvoltare durabilă a teritoriului atestat ca Geoparc „Ținutul Buzăului” într-un mod integrat în Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Buzău”, se arată în referatul proiectului CJ Buzău.

După votul care confirmă susținerea Geoparcului “Ținutul Buzăului”, reprezentanții Ținutului vor putea depune oficial scrisoarea și dosarul de revalidare prin intermediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Dosarul va fi analizat în forurile UNESCO iar ulterior  experții internaționali vor ajunge, anul viitor, la Buzău pentru evaluarea geoparcului.

Procedura de revalidare este similară celei de validare și cuprinde:

  • 1. Depunerea unei scrisori privind depunerea dosarului de revalidare;
  • 2. Depunerea dosarului de revalidare prin intermediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO;
  • 3. Analiza dosarului în forurile UNESCO și GGN;
  • 4. Vizită experți evaluatori UNESCO în teritoriu pentru verificarea elementelor prezentate în documentația de revalidare;
  • 5. Întocmirea raportului de evaluare cu propuneri privind acceptarea/respingerea revalidării.

În aprilie 2022, Ținutul Buzăului, areal geografic aflat pe teritoriul a 18 comune, a primit oficial titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Acesta s-a dovedit a fi proiectul câștigator pentru turismul buzoian, în condițiile în care numărul turiștilor care au ajuns să viziteze obiectivele din Buzău a crescut semnificativ.

“Rezultatele se văd foarte bine. În primul rând, am fost foarte bine promovați la nivel mondial, la noi s-au desfășurat foarte mute activități, s-au câștigat și niște proiecte europene, am fost nominalizați și ca exemplu de bună practică la nivel de geoparcuri acreditate UNESCO”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președinte CJ Buzău.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian