Actualitate

Ger cumplit și foamete! Așa arată cea mai cumplită iarnă trăită de buzoieni. Șapte decenii mai târziu, Buzăul înregistra cea mai călduroasă zi de februarie

Deși expresia ”ger de crapă pietrele” nu pare să mai fie de actualitate în zilele noastre, Buzăul a traversat ierni care vor rămâne în istorie. Au fost vremuri  când zăpezile au fost cât casa, iar temperaturile au atins valori record. Pentru buzoieni, cea mai cumplită iarnă a fost cea din 1942,  din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când la Buzău, deși nu era cea mai scăzută temperatură înregistrată în România, termometrele au arătat aproape minus 30 de grade Celsius. Paradoxal, șapte decenii mai târziu, în luna februarie, tot la Buzău, s-a înregistrat cea mai călduroasă zi , din  ultimii 50 de ani. Atunci, termometrul din centrul municipiului Buzău a arătat nu mai puțin de plus 31 de grade Celsius.

Potrivit jurnaliștilor de la Hotnews, care au făcut o istorie a celor mai geroase ierni trăite în ultimii 135 de ani de români, și buzoienii au avut de îndurat vremuri cumplite. Deși, în județul nostru minimele nu au scăzut niciodată sub -30 C, în Buzău au fost cel puțin trei ierni în care a fost ger cumplit.

Recordul temperaturilor negative a fost înregistrat în iarna de război din 1942. Atunci la Buzău termometrele au arătat  minus 29,6 grade Celsius. De altfel, atunci a fost atins recordul absolut de frig în toată țara.

” Iarna lui 1942 va rămâne în istorie pentru că a adus nu doar recordul absolut de frig (-38,5 C la Bod) dar și minime absolute în multe alte locuri. Au fost -34,8 C la Alexandria, -32,8 C la Tg Mureș, -32,2 C la București Băneasa, -31 C la Tg Jiu, -29,6 C la Buzău, -29,2 la Oradea și -24,7 la Constanța. S-a stabilit în două zile din ianuarie recordul absolut și pentru Câmpina, loc renumit pentru clima blândă din timpul iernii. Au fost -26,6 în orașul prahovean”, scriu jurnaliștii de la Hotnews.

Era iarna din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când pe lângă gerul cumplit, românii au îndurat foamete și lipsuri.

”1942 a fost unul dintre cei mai grei ani din secolul trecut pentru români, fiindcă erau o mulțime de lipsuri, era în plin război, trupele române luptau în Crimeea și apoi la Don și la Stalingrad, iar americanii făceau prima expediție în zonele petrolifere de la Ploiești. Iarna a fost foarte grea în zona Brașovului: nu erau destule lemne; fabricile, școlile și magazinele au fost închise câteva zile și trenurile au circulat cu mari întârzieri și blocaje”, scriu tot jurnaliștii de la Hotnews.

Ierni geroase pentru buzoieni au fost și cele din 1902 și 1929, când temperaturile au coborât până la minus 23 de grade Celsius, respectiv minus 25 de grade Celsius.

Paradoxal, la Buzău a fost înregistrată cea mai călduroasă zi dintr-o lună de iarnă. S-a întâmplat pe 16 februarie 2016, când termometrul din municipiul Buzău a arătat nu mai puțin de 31 de grade Celsius. A fost recordul de temperatură din ultimul 55 de ani. Detalii aici.

Astfel de temperaturi nu au mai fost înregistrate de atunci, însă temperaturi foarte ridicate, cu mult peste media perioadei, au fost înregistrate și anul acesta. De exemplu, pe 5 ianuarie 2022, la Râmnicu Sărat termometrele au arătat 18 grade Celsius, fiind cea mai ridicată valoare din acea zi din țară.

Cât despre cele mai scăzute temperaturi, Buzăul a înregistrat în această iarnă minus 18 grade Celsius, la Vintilă Vodă, potrivit unei stații meteo private.