Actualitate

Grevă de avertisment în școli. Sindicaliști: ”Responsabilitatea cu ce se întâmplă, pe timpul grevei, o au doar cei din conducerea școlilor!”Inspector școlar general: ”Profesorii sunt la catedră, asigură supravegherea elevilor!”

E grevă de avertisment în școlile din Buzău. Sindicaliștii afiliați  Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” întrerup cursurile, până la ora 13,00. În Buzău, protestul este anunțat în toate unitățile de învățământ.

Dascălii vor intra la ore, îi vor supraveghea pe elevi, dar nu vor preda. Există însă dispute, în această privință.

“Decizia la nivel național este aceasta, în conformitate cu legislația, dar eu am ușoare rezerve acolo unde școala, în totalitate, în procent de 100%, mă refer la membrii de sindicat, au decis că vor intra în grevă, obligativitatea cu ce se întâmplă în unitate o au doar cei din conducerea executivă a unității școlare. Prin urmare, cadrele didactice și personalul care a semnat pentru grevă nu au decât datoria de a păstra integritatea materială și, bineînțeles, a întregii dotări”, spune liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre.

Conducerea învățământului buzoian spune că greva se va desfășura în ultima oră de program a elevilor din ciclul primar și prima din orarul claselor de gimnaziu și liceu. Profesorii vor fi la catedră și este posibil ca unii dintre ei să țină cursurile, spune șeful Inspectoratului Școlar Județean Buzău, profesorul Ionel Meiroșu.

“Asigură supravegherea elevilor. Nu înseamnă că elevii rămân liberi sau pleacă acasă, în cele două ore vor fi supravegheați fără a se desfășura activitățile didactice din program. Putem avea colegi care n- au semnat și atunci își desfășoară programul.”

Profesorii și cadrele auxiliare care au declanșat protestul au, în principal, revendicări de natură salarială. Sindicaliștii spun că este foarte probabil să se ajungă la o grevă generală.

Etichete