Actualitate

Cum au răspuns medicii de familie la apelul autorităților de a face teste COVID în cabinete

Testare COVID  gratuită pentru un număr cât mai mare de persoane. Este scopul apelului pe care autoritățile de sănătate publică l-au făcut către medicii de familie din toată țara și pentru care Guvernul României a anunțat că le va deconta fiecare pacient testat. Totuși, până acum, la Buzău apelul nu a avut ecoul dorit. Și asta pentru că, deocamdată, doar o cincime din numărul total al doctorilor au acceptat să testeze în propriile cabinete pacienții care prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2.

Mai exact, potrivit datelor prezentate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, este vorba despre 37 de medici de familie care au încheiat deja contracte și au fost de acord ca în schimbul la 50 de lei să facă, printre consultații, și testări COVID.

”În județul Buzău, avem 178 de medici de familie, dintre care 80 au încheiat contracte pentru vaccinarea anti COVID, iar dintre aceștia 31 au adăugat și testarea COVID. De asemenea, mai avem încheiate încă 6 contracte cu medici care au anunțat că doresc să facă doar testare”, a spus purtătorul de cuvânt de la CJAS Buzău.

 Amintim că la începutul acestei săptămâni medicii de familie au participat la o întâlnire cu Direcția de Sănătate Publică și prefectul Buzăului. În cadrul discuțiilor, prefectul județului a făcut apel la empatie, responsabilitate și implicare a cât mai multor cadre medicale, pentru a putea traversa cu bine și cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus.

”Fac apel la dumneavoastră, la medicii de familie, să vă alăturați și să facem lucrurile, împreună, cât mai bine cu putință, în sprijinul pacienților, cărora să le asigurăm posibilitatea de a se testa gratuit și de a beneficia de asistență și monitorizare medicală.” a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Marian Țiclea.

Apelul prefectului județului vine și în contextul în care la centrele de evaluare care vor funcționa în județul Buzău vor putea ajunge doar persoanele testate pozitiv,  care au programare și simptome de infecție cu SARS-CoV-2.

La întâlnirea de luni au participat circa 90 de medici de familie din județul Buzău