Mâine dimineață ceferiștii vor fi în grevă. Circulația trenurilor va fi oprită între orele 7:00 şi 9:00. Sindicaliști din două companii iau parte la protest, respectiv CFR Marfă și CFR Infrastructură.
Deși angajații CFR Călători nu vor fi în grevă, protestul va afecta și mersul trenurilor de persoane, în condițiile în care căile ferate sunt administrate de o parte dintre protestatari.
CFR Călători a anunțat, de altfel, de câteva zile că persoanele care vor fi afectate de grevă își vor putea recupera banii pe bilete.
„Greva feroviară anunțată în spațiul public pentru data de 15.09.2023 de către sindicatele feroviare, dar nu și de către companiile feroviare, este una de avertisment și ar putea afecta circulația anumitor trenuri din intervalul orar 07:00-09:00, operate de CFR Călători. În acest context, persoanele care și-au cumpărat bilete la trenurile CFR Călători ce ar putea fi afectate vineri de această eventuală grevă de avertisment vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor și neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare. Toate detaliile despre condițiile de restituire a tarifelor de transport sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic Intern/ Renunțarea la călătorie”, a transmis CFR Călători.
Sindicaliștii din CFR Infrastructură și CFR Marfă protestează pentru a atrage atenția cu privire la mai multe probleme din domeniu. Printre ele – lipsa contractelor colective de muncă, salarii necorespunzătoare în raport cu responsabilitățile și munca depusă de angajați, dar și subfinanțarea. Iar la acest capitol, o problemă aparte pe care o reclamă sindicatele vizează lipsa investițiilor în infrastructura feroviară.
„Se aminteşte din ce în ce mai rar că în astfel de condiţii de salarizare, dar mai ales având în vedere relaţia greşită care se construieşte între management şi lucrătorii feroviari, companiile de stat de la calea ferată, unităţi strategice pentru economia românească, vor rămâne fără angajaţi. Deja, deficitul de angajaţi depăşeste 6.000 de oameni, iar orele suplimentare înregistrate sunt de ordinul zecilor de mii. Trebuie doar să mai amintim despre condiţiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalaţii, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile. Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigenţele siguranţei circulaţiei feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii şi improvizaţiilor inginerilor şi lucrătorilor feroviari. (…) Niciun fost ministru al transportului şi nici actualul nu va putea spune că Federaţia Naţionala Feroviară Mişcare Comercial Vagoane nu a dat dovadă de flexibilitate şi înţelegere şi nu a avut răbdarea cuvenită. Însă, nici răbdarea nu s-a dovedit a fi o soluţie. De această dată, însă, colegii noştri, ceferiştii sindicalişti din România, ne-au mandatat să anunţăm întreaga societate că pe 15 septembrie 2023 greva noastră de avertisment vine să atragă atenţia asupra unor teme care nu mai pot fi ţinute în mape, pe holurile Ministerului Transporturilor sau ale Guvernului. Problemele sunt foarte grave şi privesc direct economia şi societatea românească”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor din transporturile feroviare, afiliați la Blocul Naţional Sindical.
Adaugă comentarii