Actualitate SĂNĂTATE

Gripa face ravagii în rândul copiilor. Unele cazuri sunt grave!

Medicii din Buzău sunt în alertă după apariția mai multor cazuri de gripă înregistrate în rândul copiilor. Virusul gripal, confirmat încă de la sfârșitul săptămânii trecute, se transmite foarte repede în colectivități. Sunt inclusiv cazuri complicate. Doar în ultimele zile, 3 copii au fost internați în Spitalul Județean Buzău din cauza gripei, iar unul dintre ei a fost transferat la București.

“Au fost diagnosticați 3 copii, de la 3 la un an și jumătate, dintre care unul care a plecat prin transfer la București. Ceilalți 2 au fost internați la Secția Boli Infecțioase, pavilion 2 non Covid, pentru a continua tratamentul”, a declarat pentru șansanews.ro managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian.

Claudiu Damian mai spune că numărul cazurilor e în creștere, dar cei mai mulți copii sunt tratați acasă. Pentru cei care ajung la spital există însă suficiente teste rapide antigripale pentru o diagnosticare cât mai rapidă.

“Avem semnale că sunt mai multe cazuri de gripă, dar unii părinți tratează copiii la domiciliu. Asta ne-au spus și medicii de familie. Iar medicii noștri pediatri sunt pregătiți, avem teste antigripale să vedem din prima dacă micuții sunt pozitivi la gripă și să facem toate demersurile necesare. În Secția Pediatrie avem izolatoare, unde să stea până la diagnosticare, după care sunt trimiși la Boli Infecțioase.”

Cazurile de gripă vin la o scurt timp după ce s-a renunțat la purtarea măștii de protecție în spațiile publice. Masca nu mai e obligatorie, dar e în continuare recomandată de specialiști. Nu puține sunt însă cazurile în care nu se ține cont de aceste recomandări.

“Odată ce 2 ani nu ne-am confruntat cu gripă și protecția anti-Covid era cam aceeași cu protecția pentru gripă, e clar că are o strânsă legătură. Și, în plus, lipsa vaccinării pentru gripă pe parcursul acestor 2 ani își spune cuvântul”, a adăugat managerul Spitalului Județean, Claudiu Damian.