Social

UPDATE Gripa se extinde în județ. Copii de la Udați au ajuns la spital. Focar declarat și la Centrul Maternal

Gripa continuă să facă victime iar cei mai vulnerabili în fața bolii sunt copiii.
Alți patru copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani  au ajuns ieri la Spitalul Județean Buzău iar testele rapide au indicat prezența virusului gripal de tip A sau B. Noutatea constă în faptul că dacă toate cazurile înregistrate până acum au fost din orașul Buzău, printre bolnavii prezentați marti  la camera de gardă sunt copii din mediul rural, mai exact din Udați, semn că boala se extinde cu repeziciune și cuprinde județul.  Un copil de 4 ani și unul de 10 ani au fost transferați la Spitalul Victor Babeș din Capitală iar doi au fost externați cu recomandări medicale.
Între timp, se aglomerează secția de boli infecțioase. Marți, din 10 paturi de câte dispune unitatea pentru bolnavii de gripă, erau ocupate 9. Și la Pediatrie e aglomerat, însă aici rămân doar pacienții diagnosticați cu infecții respiratorii ori cu pneumonie.

UPDATE [13:34] 22 IAN 2020 › După declararea focarului de gripă de la Școala generală numărul 7, autoritățile de sănătate publică din Buzău declară focar și la Centrul Maternal din strada Obor.

Un copil internat aici împreună cu frații și cu mama lor a fost diagnosticat cu gripă în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din Capitală.
Astfel, în acest moment, în județul Buzău sunt două focare de gripă: unul la Școala 7, unde doi copii au gripă confirmată de București, iar celălalt la Centrul Maternal, cu un caz confirmat. În aceste condiții, centrul maternal din Buzău rămâne închis: vizitele sunt suspendate și nu mai au loc internări.  Iar gripa continuă să facă victime, cei mai vulnerabili în fața bolii fiind copiii. Alți patru copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani  au ajuns ieri la Spitalul Județean Buzău iar testele rapide au indicat prezența virusului gripal de tip A sau B. Noutatea constă în faptul că dacă toate cazurile înregistrate până acum au fost din orașul Buzău, printre bolnavii prezentați ieri la camera de gardă sunt copii din mediul rural, mai exact din Udați, semn că boala se extinde cu repeziciune și cuprinde județul.  Un copil de 4 ani și unul de 10 ani au fost transferați la Spitalul Victor Babeș din Capitală iar doi au fost externați cu recomandări medicale. Între timp, secția de boli infecțioase devine neîncăpătoare pentru bolnavi. Astăzi, toate paturile sunt ocupate. Și la Pediatrie e aglomerat, însă aici rămân doar pacienții diagnosticați cu infecții respiratorii ori pneumonie.

Autoritățile de sănătate publică speră ca virusul sa nu se mai răspândească cu așa repeziciune în zilele următoare, dat fiind că elevii sunt liberi vineri, timp în care se se poate face o dezinfecție riguroasă în clase. DSP a transmis măsuri clare în școli. Întoarcerea în colectivitate a copiilor după o absență de minim 48 de ore va fi condiționată de prezentarea unei adeverințe medicale de la medicul de familie.  Zilnic, trebuie să se aerisească sălile  de clasă, să se mature și să se dezinfecteze băncile.  Conducerile școlilor trebuie să asigure sursa de apă destinată spălării mâinilor precum și a substanțelor dezinfectante pe care trebuie să le folosească atât elevii cat și profesorii. Profesorii care prezintă semne de infecție respiratorie  și nu pot fi înlocuiți vor purta permanent mască,  de asemenea, în această perioadă este recomandat să se evite orice tip de activitate colectivă de tipul vizionărilor de filme, spectacole, competiții sportive la nivelul unităților de învățământ.

Etichete