Actualitate

”Iazul Morilor” a fost inaugurat, dar proiectul continuă! Ce promisiuni le-a făcut Toma buzoienilor care au rămas fără garajele din fața blocurilor

”Paradisul urban” de pe Frăsinet, promis de primarul Constantin Toma, a fost inaugurat joi, la mai bine de un an de la startul lucrărilor, însă proiectul va continua.  Parcul ”Iazul Morilor” ar putea fi extins și pe partea cealaltă a străzii, până la intrarea în blocuri, odată ce în zonă va fi amenajat un pasaj subteran  care să preia tot traficul de pe Frăsinet, dar și o parcare subterană. Acestea  sunt noile promisiuni făcute chiar de primarul Toma , în special buzoienilor care locuiesc acolo și care odată cu reamenajarea urbanistică a zonei au rămas fără locurile  de parcare.

S-a tăiat panglica la ”Iazul Morilor”. Momentul a fost unul festiv pentru primarul Constantin Toma așa că edilul a invitat la inaugurare atât autorități, parlamentari, cât și pe buzoienii curioși să vadă cum s-a transformat zona care până acum câteva luni era doar un spațiu ocupat de garaje vechi. 

Așa că, imediat ce accesul a fost permis, noile alei s-au umplut de trecători dornici să confrunte realitatea cu „paradisul urban” prezentat pănă acum doar în fotografiile oferite publicității de primarul Toma . Cei mai mulți s-au arătat încântați și au rămas și la momentul tăierii panglicii, alții doar au trecut pe acolo, nemulțumiți de faptul că nu este amenjată și o pistă pentru biciclete.

Cert este că acum tronsonul cuprins în centrele comerciale şi biserica Sf. Ştefan arată cu totul diferit față de anii trecuți. Zona este bogată în spațiu verde și înfrumusetață de cele două iazuri pe care a fost montată și o moară de apă, construită după modelul uneia veche din 1932.

Totuși,pentru moment, buzoienii pot doar admira peisajul, doar în trecere.  Și asta pentru că deocamdată cafeneaua în care doritorii ar putea servi un ceai cald sau o cafea și admira în liniște Iazul Moririlor nu este gata.  

”Acest spațiu va fi utilizat ca și o cafenea culturală, deci vor fi și acțiuni în domeniul culturii dar, bineînțeles, acțiunile culturale vor trebui să fie finanțate și prin bănuții care se vor putea obține aici. Deci este o locație în care se va dezvolta și o braserie, probabil că vor fi câteva mese și afară.  Se va ține o licitație publică, dar asta după ce vom intra în posesia clădirii”, a anunțat Toma.

De altfel, Toma a făcut astăzi mai multe promisiuni, una dintre ele adresându-se chiar buzoienilor care au rămas fără spații de parcare odată ce garajele lor au fost demolate pentru a putea amenaja iazul Morilor

”Întotdeauna când termini un proiect trebuie să te gândești iemdiat la următorul. Aș vrea să vorbesc despre dezvoltarea care este în faza de proiect. Toate mașinile vor trece printr-un pasaj subteran , vom avea o parcare subterană, ”P-2” și vom extinde acest parc până la ușa de la intrare în bloc. Va fi un proiect pe fonduri europene și vom rezolva și probelma parcărilor. Este un proiect finanțabil pe fonduri europene astfel încât să putem, să extinem acest parc cu două treimi și aici în prajma blocurilor, ceea ce este un lucru deosebit”, a promis Toma .

Tot la capitolul promisiuni, edilul municipiului a vorbit și despre reabilitarea blocurilor, iarăși un aspect care ar duce la înfrumusețarea orașului.

”Deja am început să avem solicitări din partea asociațiilor de proprietari. Se finalizează deja un prim proiect de 20 de blocuri în toate zonele Buzăului. Se vor introduce, într-o primă fază în consolidare și reabilitare, blocurile cu bulinele roșii și, bineînțeles, așteptăm că cel mai ușor este pe fonduri europene. Avem bănuți promiși de 130-140 de blocuri cu tendință până la 170, în funcție de cât vom consuma pe fiecare bloc”, a promis Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Iazul Morilor a costat, potrivit primarului Toma  800.000 de euro, adică mai puțin de un million de euro cât a anunțat inițial. Investiţie a fost făcută de Primăria Buzău, în urma unui credit bancar obţinut anul trecut.


Etichete