Actualitate

Imagini care îți taie respirația! Trasee de hiking în Ținutul Buzăului. Turiștii, invitați să meargă ”Pe urmele animalelor sălbatice” și să descopere legenda lui Arbănaș

Peisaje de o frumusețe rară! Locuri parcă desprinse dintr-o altă lume și totuși atât de aproape de toți cei care vor să le cunoască. Este ceea ce oferă Ținutul Buzăului. Destinații unice, bogate în legende și cu panorame care îți taie respirația și în care gazde sunt căprioare, pițigoi și alte vietăți drăgălașe dornice să-și arate frumusețea. Cu alte cuvinte, bogățiile Buzăului pe care reprezentanții Ținutului vor să le aducă mai aproape de toți cei care iubesc natura.

Un obiectiv măreț dar realizabil, iar asta o dovedesc primele rezultate pe care reprezentanții Ținutului Buzăului deja le-au obținut. Unul dintre ele este desemnarea, în august 2021, Fierbătorilor de la Beciu ca arie protejată.

Și demersurile continuă, iar un alt obiectiv strategic în atragerea și menținerea turiștilor pe meleagurile Ținutului este amenajarea unor trasee de hiking. În total sunt gândite a fi șapte, iar două au fost deja marcate.

”Avem traseul care leagă Pâclele Mari și Pâclele Mici, care durează o oră și pe care oamenii îl pot parcurge pe jos. Mai avem un altul care poate fi parcurs cu bicicleta și care leagă Pâclele Mari de Fierbătorile de la Beciu”, a spus Răzvan Popa.

Următoarele vor fi marcate chiar în aceste zile, iar peisajele pe care le oferă sunt de-a dreptul spectaculoase. Iată-l de exemplu, pe cel care a fost surprins într-un scurt filmuleț realizat de doi dintre reprezentanții Ținutului Buzăului. Este un traseu către Vârful Dâlma, în Scorțoasa, lângă Vulcanii Noroioși.

”Traseul este foarte scurt, de vreo 30 de minune care ne duce într-un loc cu belvedere foarte frumos, putem vedea toată Valea Buzăului și ziua și noaptea. Vedem inclusiv luminile orașului. Nu este traseu greu, poate fi parcurs și de copii. Dar trebuie încălțăminte adecvată”, ne-a povestit Răzvan Popa.

Urmează marcarea unui traseu care îi va plimba pe turiști „Pe urmele animalelor sălbatice”.

”Mai avem un alt traseu, tot în comuna Scorțoasa, pe care îl vom numi ”Pe urmele animalelor sălbatice. Toate traversează zone naturale, pajiști, dealuri, platouri. Tematicile diferită. La Pâclele Mari- Pâclele Mici, tematica este balaurul, și avem basmul lui Arbănaș spus pe o serie de panouri, basmul scris de noi pe baza legendei culese de Odobescu. La Vârful Dâlma încă nu am stabilit tematica. Urmează să o facem. Pe traseul “Pe urmele animalelor” vom vorbi exact despre animale sălbatice într-o serie de panouri. Planul nostru este să facem cât mai multe trasee de hiking pentru că avem o zonă foarte frumoasă și dincolo de obiectivele principalele la care știm să ajungem sunt foarte multe lucruri pe care le putem vedea, obiective mai puțin cunoscute sau pur și simplu peisaje spectaculoase”, ne-a explicat Răzvan Popa.

În final, obiectivul este unul: de a determina turiștii să rămână cât mai mult timp în Ținutul Buzăului, fapt care ar duce la dezvoltarea turismului în zonă dar și a economiei locale.

”Anul acesta am avut o finanțare de la OMV Petrom pe acest scop prin care, pe de o parte, am făcut astfel de trasee de hiking și, pe de altă parte, am desemnat zone protejate cum sunt Fierbătorile de la Beciu. Planul nostru este să ținem cât mai mult oamenii în teritoriu Una dintre problemele pe care le avem în Ținutul Buzăului este turismul tranzitoriu. Oamenii vin cu mașina se duc până în punctul X, au văzut și pleacă. Lasă mai multă poluare decât beneficii în comunitate. Noi vrem să creștem gradul de retenție al vizitatorilor. Oamenii să vină și să nu plece , să rămână două-trei zile, o săptămână”,a spus președintele Ținutului Buzăului.

Ținutul Buzăului include o zonă rurală care aparține administrativ de 18 comune din zona de deal și munte din nord-vestul județului Buzău, fiind o zonă cu circa 450.00 de locuitori. Concret vorbim de comunele  Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mînzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni, iar suprafață ocupată este de 1035.9 km2.

Printre obiectivele turistice care fac parte din Geoparcul Ţinutul Buzăului, sunt Vulcanii Noroioşi, Muntele de Sare de la Mânzăleşti şi Platoul Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, Aşezările rupestre din Munţii Buzăului şi Trovanţii de la Ulmet.

În această vară, Țitunul Buzăului a primit vizita oficială a doi experiți Unesco pentru ca zona să devină al doilea Georparc UNESCO din România. Primul răspuns venit din partea oficialilor a fost unul afirmativ, urmând ca decizia finală să fie anunțată anul viitor.  

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Astăzi 25.03.2022 am efectuat traseul vârful Dalma și cu părere de rău va transmit că plăcuțele indicatoare sunt căzute la pământ. Consider ca nu un rău voitor a făcut-o ci mai degrabă vântul care este foarte puternic, fapt ce l-am simțit pe pielea mea acum. De-asemenea colierele de prindere sunt foarte subțiri.