Actualitate

Imagini de colecție de la Herghelia Cislău! Două momente, la distanță de peste o sută de ani

sursa foto: Mihaela Agapie, Facebook Herghelia Cislau
sursa foto: Mihaela Agapie, Facebook Herghelia Cislau

Are o istorie impresionată, iar astăzi este un loc parcă desprins dintr-o poveste. Herghelia de la Cislău se întinde pe sute de hectare de pășune, înconjurate de dealuri și păduri. Ea a fost înființată în 1884, în urma unui decret dat de Carol I prin care domeniile Mitocului Călugăresc au fost cedate armatei.

Au urmat ani grei. În 1886, Herghelia a trebuit desființată și s-a constituit un depozit de armăsari, care a funcționat pana in anul 1916. Abia în 1945, sub conducerea Ministerului Agriculturii, s-a organizat Herghelia Cislău, in vederea creșterii si dezvoltării rasei Pur Sânge Englez. Din 2002, administrarea hergheliei este preluată de Regia Naționala a Pădurilor Romsilva, respectiv de Direcția Silvică Buzău. Astăzi, herghelia de la Cislău este singurul loc din țară unde sunt crescuți cai de rasă pur sânge englez și gidran. Sunt cai puternici, eleganți, docili, specializați pentru cursele de galop și obstacole.

Frumusețea locului este surprinsă, periodic, pe pagina de Facebook Galop.ro, iar în aceste zile au fost postate pe pagina de socializare fotografii vechi , de peste o sută de ani, care înfățișează începuturile hergheliei.

Și ca un arc peste timp, un scurt video postat pe aceeași pagină arată frumusețea din zilele noastre, dovadă că la Cislău se scrie, în continuare, istorie.

Aceștia sunt cei mai tineri armăsari de la Cislău dar și cei mai de preț. Dintre ei sunt selectați viitorii armăsari pepinieri, adică cei care vor duce mai departe rasele pur sânge englez și gidran, sau viitorii campinoni în cursele de galop și obstacole.

Frumoasele exemplare atrag privirea tuturor iubitorilor de cabanile, iar cei care ajung cel puțin o data în vizită la Cislău, se întorc și a doua oară.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Nu stiu Daca stiti ca la Hergelia Cislau venea Regina Maria insotita de Alexandru Marghiloman. In 2019
    l-am adus din Irlanda pe Frozen Fire care a montat la Cislau si in 2020 s-au nascut primit 5 manji Pur Singe englez . Frozen Fire fiind cel mai valoros Pursange englez din Romania datorita arborelui genetic dar si ptr faptul ca este castigator Derby G1.