Actualitate

Impas din cauza unei contestații. Ce se întâmplă cu proiectul de gaze de la Mărăcineni

foto: economica.net

O contestație ar putea amâna startul lucrărilor la rețeaua de gaze din comuna Mărăcineni. Localitatea vecină cu municipiul Buzău se numără printre comunele care ar trebui să aibă gaze naturale. Primăria are un proiect în valoare totală de 77,3 milioane de lei, prin care se vor realiza 4233 de branşamente de gaze naturale, având lungimea totală a rețelei de distribuție de la nivelul comunei de 38,182 de kilometri. Proiectul se va derula prin Programul Operational de Infrastructura Mare, iar mare parte din sumă vine de la Uniunea Europeană.


Contestația amână însă visul localnicilor se a avea gaze naturale. Sunt zeci de ani de când se încearcă în zadar conectarea localității la gaze. Iar acum această contestație face ca visul să pară tot mai îndepărtat. Liderul PNL Mărăcineni, Constantin Coman, a tras un semnal de alarmă cu privire la această situație. Liberalul crede că această întârziere vine într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit, în condițiile în care prețul gazelor a crescut atât de mult încît mulți oameni deja se gândesc să folosească sisteme alternative pentru încălzire.

Reprezentanții primăriei Mărăcineni spun însă că termenul va fi respectat, în ciuda întârzierilor provocate de contestație. Concret, firma care a contestat licitația a fost declarată câștigătoare în urma acestui demers, dar întîrzierea va fi doar în ceea ce privește termenul de începere a lucrărilor, nu și în termenul final:

„S-a întârziat cu două luni și suntem conștienți că s-a întârziat cu două luni. Termenul nu trebuie să fie influențat de nicio contestație. S-a reanalizat oferta contestatorului, unul dintre ofertanti avea un preț sub 80%, deci am fost obligați să cerem justificări. Decizia CNSC a fost să îi dea dreptate contestatorului, acum să sperăm că cel carer câștigă contractul respectă documentația de atribuire, termenii și caietul de sarcini”,
declară pentru Șansa News.ro Bianca Costin, manager de proiect, Primăria Mărăcineni


Anterior depunerii acestei contestații, primarul din Mărăcineni a organizat un eveniment la care au participat atât reprezentanții instituțiilor din Buzău, cât și ai instituțiilor de la București. La acel moment s-a discutat despre alimentarea cu gaze a celor trei sate componente ale comunei, respectiv Mărăcineni, Căpățânești și Potoceni. Problemele apărute ulterior i-au făcut pe oameni să-și piardă din nou spertanța că vor avea gaze până la începutul anului 2024, termen stabilit pentru finalizarea lucrărilor.