Actualitate SĂNĂTATE

Important pentru părinți! Cum să deosebim o viroză sau o gripă de infecția cu SARS-CoV-2. Sfatul specialistului

Mai e puțin până se deschid școlile și grădinițe, atunci când crește riscul transmiterii infecțiilor virale, îndeosebi respiratorii, la copii. Este cunoscut faptul că odată ce revin în colectivitate, la copii încep să apară răcelile. Și cum suntem deja în valul patru al pandemiei de COVID, cea mai mare temere a tuturor este aceea ca odată redeschise școlile și grădinițele, copiii să nu contracteze noul coronavirus.

Medicul infecționist Cristina Răduță de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău a explicat pentru șansanews.ro și FocusTv cum pot părinții deosebi o viroză banală de COVID-19, deși e destul de dificil la copii,  întrucât până la un punct simptomele pot fi aceleași și într-un caz și în celălalt.

dr.Cristina Răduță

” Din punct de vedere clinic  limita e foarte fină.  Sunt infecții virale, au ca agenti etiologici virusul. Totuși, dacă vezi că ceva nu merge cum a mers în toate virozele, copilul nu  a reacționat cum reacționa în mod evident, atunci te adresezi medicului de familie, se fac testele și cu o hemoleucogramă  simplă poți tranșa lucrurile, să vezi despre ce e vorba și atunci adopți managementul corespunzător.   Atât SARS-CoV2- cât și gripa, cel puțin clinic, dezvoltă  febră, dureri de oase de mușchi, inapetență, fatigabilitate, toate acestea sunt prezente în ambele cazuri. Ce nu e la gripă, dar e la COVID: instalarea insuficienței respiratorii pe care copiii și tinerii nu o fac într-un astfel de caz. Insuficiența respiratorie e apanajul fie al gripei maligne, fie a suprainfecției bacteriene și în acest caz vorbim de vârstnici și de un timp care trece în evoluția bolii”.

Medicul infecționist Cristina Răduță atrage atenția și asupra tendinței multor părinți de a da copiilor antibiotic de la primul episod de febră ori atunci când micuților începe să le curgă nasul, în ideea de a o lua din pripă. Antibioticele administrate la întâmplare, fără recomandarea unui specialist, pot face mai mult rău decât bine:


” În România toată lumea are tendința ca la primul curs de nas si la primul puseu de febră să merge la farmacie și să ia antibiotic. Singura indicație a antibioticului este suprainfecția bacteriană, care e rară la copil. În acest caz antibioticul nu va avea nici un efect benefic. Și unde mai punem că unii mai schimbă antibioticul că dacă în continuare copilul  face febră spun că nu le merge medicamentul respectiv, ceea ce e total greșit, însă aici vorbim și despre larghețea cu care se eliberează antibioticul.  Problema este că un antibiotic luat atunci când nu e cazul nu face altceva decât să ducă în timp la o dezvoltare a rezistenței cu acel medicament, în plus, dacă vorbim de adult, ei se pot alege cu o diaree post medicamentoasă, care poate recidiva, ceea ce nu e nicidecum de dorit”, a mai declarat medicul Cristina Răduță de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean,  medicul care de la debutul pandemiei de coronavirus a tratat sute și sute de bolnavi de COVID, alături de medicul infecționist Bogdan Micu.