Actualitate Alertă Coronavirus Buzău

ÎN BUZĂU, EXPLOZIE COVID-19! Carmen Scîntei, șefa epidemiologilor DSP, vorbește cu plâns înfundat, că sunt epuizați și la capătul puterilor (VIDEO EMOȚIONANT)

Explozia de cazuri de coronavirus din ultimele zile i-a adus în pragul disperării pe medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău. Puși în fața situației de a se confrunta zilnic cu zeci de anchete epidemiologice, specialiștii DSP au ajuns aproape de epuizare. Prezentă într-o intervenție telefonică în emisiunea Focus News de la Focus Tv, șefa epidemiologilor din DSP, Carmen Scîntei, cea care gestionează întreaga situație epidemiologică a coronavirusului în județul Buzău, a vorbit, cu lacrimi în ochi, despre munca titanică dusă de specialiștii instituției, despre gradul de epuizare fizică și psihică și despre valul de reacții negative la adresa autorităților, care a ajuns să-i afecteze în mod direct pe cei care desfășoară aceste anchete atunci când apar cazuri de Covid-19.

“Au fost situații în care rezultatele testelor nu au venit în 24 de ore cum ne-am fi dorit noi, s-au defectat serverele, am lucrat în  toate laboratoarele, ne-am verificat testele, am făcut tot ce s-a putut face ca Buzăul să-și mențină o linie în limita acceptabilității, să fie bine. Avem și decese, e normal, sunt persoane cu comorbidități la care s-a supraadăugat și acest virus. Așa cum în fiecare sezon pregătim persoanele prin vaccinare antigripală, din nou, ne regăsim în această situație și, atunci ne explicăm decesele care s-au întâmplat, în pofida acestor eforturi ale întregului personal medical din Buzău. Eu nu pot decât să le mulțumesc tuturor. Sunt foarte afectată pentru că se muncește zi și noapte și nu trebuie să ne mai jignească nimeni„ a precizat medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

La această situație s-a ajuns, pe de o parte, din cauza volumului foarte mare de muncă generat de explozia de cazuri, dar și pentru că numărul specialiștilor DSP este foarte mic, pentru a face față situației fără precedent în care se află instituția.

”Este foarte  greu. Nu vreau să ne aducem doar laude, pentru că a greși e omenește, poate că la un moment dat, deteminat de epuizarea asta fizică și psihică se mai întâmplă unele erori pe care încercăm să le  corectăm imediat. Avem o echipă de oameni tineri care ne-au venit în ajutor si pe care i-aș păstra și i-aș lăsa în locul meu, pentru că au înțeles și pentru că niciodată nu au pus problema că dacă s-au epuizat 7 ore de program  trebuie să se întoarcă la domiciliu. Și stăm împreună până la 18 ore de de program. Vorbesc de 3 medici epidemiologi care sunt veniți din spitalele Săpoca și Rm.Sărat si despre un colectiv de cadre medii pe care aș vrea să-l avem foarte mult timp sănătos și-n activitate. Oameni  care au venit alături de asistenții mei de la Supraveghere și care au lucrat cot la cot cu noi, iar uneori ne-au și depășit.”, a adăugat Carmen Scîntei.

În acest context, medicul epidemiolog se declară dezamăgit de reacția unor buzoieni care nu conștientizează gravitatea situației. Dacă buzoienii nu vor înțelege să evite aglomerările și să poarte mască în spațiile închise, trendul ascendent al îmbolnăvirilor va continua, a mai arătat specialistul DSP.

“Ce să putem face noi, o mână de oameni, care venim și spunem că singura, cea mai eficientă metodă la această dată de a întrerupe această cale de transmitere este distanța socială și masca. Atât timp cât omul nu va înțelege și se va apropia în mod inutil, fără nici un fel de motivație, la diferite cozi, în diferite magazine, supermarketuri, chiar și la terase, ne așteptăm în continuare la creșterea incidenței acestei infecții.” a declarat Carmen Scîntei.

Pentru prima dată în zeci de ani de activitate, medicul epidemiolog Carmen Scîntei are o astfel de reacție publică, aproape plângând la o televiziune, ceea ce se poate traduce printr-o presiune uriașă asupra acestui om și a instituției în care lucrează.

Buzăul, în primele luni ale epidemiei de coronavirus unul dintre județele cu cele mai puține cazuri din țară, s-a transformat rapid într-unul cu sute de persoane diagnosticate cu COVID-19. În ultimele zile a explodat pur și simplu numărul îmbolnăvirilor. Vârful a fost înregistrat duminică, fiind diagnosticate 32 de persoane cu coronavirus, adică 10 % din numărul total al cazurilor de la nivel național.

Buzăul se confruntă cu o transmitere comunitară iar specialiștii se așteaptă ca trendul crescător să se mențină.

Autorul știrilor

Elena Petre

3 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Incompetenta si servilismul isi spun cuvantul. Despre asta e vorba la Buzau. A venit timpul sa platiti pentru asta, chiar si penal. Ce-ati facut cand in spital au aparut primele cazuri? Ati inchis cate o sectie. Dar angajatii se plimbau de la o sectie la alta fara probleme. De ce n-au fost testati toti medicii inca de la inceput? N-ati mai avut teste? De ce n-ati cerut cand ati vazut ca sunt aproape de epuizare, nu dupa? De ce faceti externari de bolnavi, chiar si azi, stiind c-ar putea fi purtatori, fara testare? Astea tin mai mult de marele director SJU, care vine si spune ca e transmitere intracomunitara!?!? Dar DSP n-ar fi trebuit sa verifice masurile luate in spital, daca s-au luat? Si-ar trebui sa plateasca toti acei ce v-au tinut in brate atatia ani, pe care incercati sa-i serviti acum, ca si cei ce v-au luat de buni, mai nou. Dipareti! Lasati scaunele altora, poate se va mai putea face ceva, altfel vom ajunge ca la Suceava. Lasati vaicarerile, ca nu pentru asta ati ocupat functiile alea pline de bani si privilegii!

 • Vă aduceți aminte de filmele polițiste când șeful poliției mai avea puțin până la pensie și dintr-o dată apărea un caz ultrasolicitant și periculos, cu riscul mare de a fi împușcat?
  Cam asta este situația DOAMNEI Dr Scântei. Eu întotdeauna mă pun în locul celuluilat când apare o situație. În cazul ăsta mă gândesc cum este să stai până la miezul nopții (și mai mult) ca să dai telefon tuturor pozitivilor, să le spui vestea, ce au de făcut, dar să și asculți uneori lacrimile, de cele mai multe ori vorbe grele? Apoi să mergi acasă să dormi, în cel mai fericit caz, să răspunzi la alte telefoane “importante”(nu stiu asta, doar îmi imaginez). Și la ora 8 o iei de la capăt.
  Acum vreo 2 luni ACEȘTI oameni erau EROI în ochii tuturor.
  La război eroi sunt și luptătorii răniți sau morți pentru că au avut curajul sau ghinionul să fie în bătaia puștii și să fie loviți de glonte.
  Ce este schimbat acum, după 2 luni de “razboi”?
  Reflectați

 • minciuniiiiiii minciuni!!!! scantei umfla cazurile pt ca asa i se transmite de mai de sus. Nu mai bagati lumea in boala ca nu mai crede nimeni! De ce nu se arata NICIODATA testele pozitive cand se cer?? de ce doar cele negative ?? De ce ii indopati cu glucoza pe pacienti? Stau in conitii insalubre , le dati paine mucegaita , ii trimiteti acasa iar apoi ii chemati inapoi pe motiv ca “s a produs o confuzie” ce confuzie??? ce a determinat confuzia? de ce luati teste de sange 3 zile la rand fara sa dati rezultatul apoi ziceti ca sunt fara probleme?de ce nu i lasati sa faca expertizaa cand sunt nelamuriri?si ziceeti ca “iti spun eu de ce” DE CE SCANTEI