SĂNĂTATE Social

ÎNCĂ 10 BĂTRÂNI DE LA AZILUL DIN HALEȘ, CONFIRMAȚI CU COVID-19. DSP spune cine a băgat virusul în centru

Crește alarmant numărul cazurilor de COVID-19 în azilul de la Haleș din județul Buzău. Încă 10 bătrâni au fost confirmați cu coronavirus, la aceste ultime cazuri raportate, miercuri, adăugându-se încă 12 bolnavi de zilele trecute (11 cadre medicale și un beneficiar). Cu un total de 22 de cazuri de coronavirus, azilul de la Haleș devine unul dintre cele mai mari focare de COVID-19 din județ iar riscul de apariție a noi cazuri aici este foarte mare având în vedere că în această unitate sunt 143 de bătrâni care sunt îngrijiți de 38 de cadre. 

După ce Buzăul a ajuns la trei focare de coronavirus în rândul bătrânilor din aziluri, autoritățile județene au reevaluat situația și au dispus noi măsuri. Asta după ce s-a constatat că virusul a fost adus în aceste centre chiar de către angajați, după ce au venit din zilele libere.

În azilul de la Haleș, de pildă, coronavirusul a fost adus, potrivit anchetei DSP, de către o angajată care nu a declarat la intrarea în tură că prezintă simptome digestive.

Dacă ne gândim la Haleș, probabil că ele au lăsat un pic garda jos în ce privește respectarea normelor de igienă interioară presupuse de transmiterea acestui virus iar careva dintre ele a uitat să declare la intrarea în tură că are simptome digestive și că avusese o vizită din Anglia”, a declarat medicul epidemiolog al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scântei.

De altfel, conform Direcției de Sănătate Publică, infectarea tututor celor trei centre de bătrâni în care e acum focar s-a produs prin reluarea activității personalului sau a interacțiunii cu persoane venite din zone cu risc epidemiologic. Având în vedere această situație, DSP a transmis către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență propunerea prin care programul de lucru al angajaților centrelor de asistență socială să fie identic cu cel avut în perioada stării de urgență.

”S-a luat măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.”, a transmis Prefectura Buzău.”

La azilul de la Costești sunt 23 de cazuri de coronavirus, la Hales sunt 22 iar la Aldeni sunt 4 cazuri.

Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică Buzău anunță miercuri 30 de cazuri noi de COVID 19, la pacinți cu vârste între 11 și 90 de ani. Pentru că toate spitalele sunt pline, aproape 100 de persoane pozitive sunt acasă, fără ca angajații DSP să fi luat legătura cu ei până în acest moment.