Social

MĂSURI CA-N STAREA DE URGENȚĂ. Angajații din aziluri, izolați 2 săptămâni la muncă, 2 acasă, pentru a nu mai aduce virusul în centre

După ce Buzăul a ajuns la trei focare de coronavirus în rândul bătrânilor din aziluri, autoritățile județene au reeavaluat situația și au dispus noi măsuri. Asta după ce s-a constatat că virusul a fost adus în aceste centre chiar de către angajați, după ce au venit din concediu. În azilul de la Haleș, de pildă, coronavirusul a fost adus, potrivit anchetei DSP, de către o angajată care nu a declarat la intrarea în tură că prezintă simptome digestive.

” Dacă ne gândim la Haleș, probabil că ele au lăsat un pic garda jos în ce privește respectarea normelor de igienă interioară presupuse de transmiterea acestui virus iar careva dintre ele a uitat să declare la intrarea în tură că are simptome digestive și că avusese o vizită din Anglia”, a declarat medicul epidemiolog al Direcției de Sănătate Publică Buzău, Carmen Scântei.

De altfel, conform Direcției de Sănătate Publică, infectarea centrelor de bătrâni în care e acum focar s-a produs prin reluarea activității personalului sau a interacțiunii cu persoane venite din zone cu risc epidemiologic. Având în vedere această situație, DSP a transmis către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență propunerea prin care programul de lucru al angajaților centrelor de asistență socială să fie identic cu cel avut în perioada stării de urgență.

În urma analizei, autoritățile județene au decis izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă. Prezența personalului în centru se va asigura în schimburi.