Actualitate

Încă o comună din Buzău rămâne fără primar înainte de alegeri. Care este motivul

Încă o comună din județul Buzău va rămâne fără primar înainte de alegerile locale. Este vorba despre Rușețu, comună al cărei primar este la un pas de a-și pierde mandatul. Florin Snae va fi nevoit să plece de la vârful administrației locale după ce orice încercare de a anula raportul Agenției Naționale de Integritate, prin care a fost declarat în conflict de interese, s-a încheiat cu un eșec. Snae a pierdut definitiv procesul cu inspectorii de integritate, ceea ce înseamnă că își va pierde mandatul de primar.

Florin Snae a apelat la justiție în 2021, după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat în conflict de interese. Motivul: primarul din Rușețu și-a desemnat soția să facă parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral de Circumscripție comunală, la alegerile din 2020, când el a candidat pentru funcția de primar. 

”În perioada exercitării mandatului 2016-2020, a emis la data de 20 august 2020, Dispoziția privind suplimentarea personalului tehnic auxiliar pe lângă Biroul Electoral de Circumscripție Electorală nr. 64 – Rușețu, prin care soția sa a fost desemnată personal tehnic auxiliar al Biroului Electoral de Circumscripție Comunală Rușețu. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019.”, arătau în 2021 inspectorii ANI.

După verdictul ANI, primarul din Rușețu s-a adresat instanței. A pierdut, însă, procesul atât la Curtea de Apel Ploiești, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție, zilele trecute.

Decizie Curtea de Apel Ploiești
Decizie ÎCCJ

Astfel, Florin Snae rămâne cu verdictul de conflict de interese, ceea ce înseamnă că își va pierde mandatul de primar după ce decizia instanței va fi comunicată Instituției Prefectului-Județul Buzău.

În plus, potrivit legii, „persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Rușețu este a treia comună din județul Buzău care rămâne fără primar înainte de termen. În aceeași situație se mai regăsesc comunele Cislău și Valea Salciei. La Cislău, Dumitru Mitroiu și-a pierdut funcția în urma unei decizii a instanței de judecată, în timp ce la Valea Salciei, Marian Mușat, primar timp de circa 20 de ani, a renunțat la mandat pentru un post la Curtea de Conturi Vrancea.