Actualitate

INCENDIU LA INDIGO. Firma de reciclare la care a izbucnit incendiul de astăzi, a avut, anul trecut, un episod similar, la un alt punct de lucru

Incendiul violent care a cuprins sute de tone de deșeuri electrice și electronice, generând un nor de fum gros, vizibil de la kilometri distanță, a izbucnit la aceeași societate la care s-a înregistrat anul trecut un episod similar. Este vorba despre un mare reciclator de deșeuri din Buzău, sancționat în vara anului trecut pentru neglijență în condițiile în care produsele depozitate pe o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați au fost cuprinse de flăcări.

Astăzi, 19 ianuarie, deșeurile pe care societatea respectivă le avea depozitate pe o platformă închiriată la ieșirea din municipiul Buzău, pe Șoseaua Pogonele, au luat foc, din cauza necunoscute, deocamdată. Este vorba despre sute de tone de carcase de frigidere și altele.

“Astăzi a avut loc un incendiu pe platforma pe care noi depozităm carcase de frigidere. Nu sunt alte pagube decât aceste deșeuri tehnologice. Nu este un eveniment pe care să ni-l dorim, din contră, am luat toate măsurile ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Se investighează și cauzele, deocamdată nu se cunosc.”, a declarat Marius Costache, directorul general al societății de reciclare din Buzău.

Este pentru a doua oară în mai puțin de 1 an când deșeurile colectate și depozitate de firma respectivă iau foc. Un episod similar s-a înregistrat la finele lunii iunie, anul trecut. Atunci, Garda de Mediu a amendat societatea cu 15 000 de lei pentru neglijență. Același lucru se va întâmpla și după incendiul de acum dacă se va dovedi că focul a izbucnit pe fondul neluării măsurilor pentru evitarea unor astfel de incidente.

“În jurul orei 11:00 s-a întâmplat acest incident nefericit. Practic, a luat foc o parte din carcasele de frigidere amplasate pe platforma betonată a societății Romrecycling din Buzău, societate care deține autorizație de mediu să colecteze deșeuri periculoase, nepericuloase, inclusiv de DEEE-uri. Aceste deșeuri aparțin altei societăți din Buzău, un alt colector și tratator. Este vorba despre Green Weee. Aceste deșeuri sunt în cantitate de 350 de tone, amplasate pe această suprafață. Nu se știe deocamdată cauza producerii acestui incendiu. Am impus Agenției de Protecție a Mediului să efectueze determinări privind calitatea aerului și să monitorizeze în permanență până la eliminarea acestei poluări “, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu Buzău, Carmen Ichim.

De ore bune, zeci de pompieri se luptă să stingă incendiul violent de la ieșirea din municipiul Buzău. Se intervine cu 11 autospeciale de stingere cu apă și spumă, fiind mobilizate forțe din 3 județe.