Actualitate

STUDENȚI LA CATEDRĂ, ÎN LIPSA CADRELOR DIDACTICE CALIFICATE. Soluția de compromis la care a apelat Inspectoratul Școlar după valul de pensionări din pandemie

Pandemia de coronavirus a generat un șir de probleme în învățământ, unele aproape imposibil de rezolvat. S-a ajuns ca elevilor să le predea tineri care nu au absolvit facultatea, din cauza lipsei de cadre didactice care să îi înlocuiască pe profesorii care au ieșit din sistem de teama de a nu se infecta cu noul coronavirus. Se întâmplă în județul Buzău, unde, pe parcursul anului școlar 2020- 2021, peste 100 de cadre didactice au ales să se pensioneze. Au fost în principal profesori care mai aveau doar câțiva ani până la împlinirea vârstei de pensionare, sau cadre didactice cu probleme de sănătate, care s-au temut ca nu cumva infecția cu coronavirus să le afecteze și mai tare starea de sănătate.

“În jur de 109- 110 de colegi s-au pensionat după începerea anului școlar, adică după 1 septembrie și până la 31 decembrie 2020. Multe din situații au fost pensionări la limite de vârstă, dar un procent de 10-20% au fost și pensionări anticipate. Ni le putem explica în două componente: prima se referă la anumite reticențe sau dificultate în a utiliza această tehnică online și cea de-a doua probabil a fost și un cuantum ceva mai avantajos la calcularea pensiei. O formulă de calcul mai avantajoasă pentru cei care au ieșit la pensie până la 31 decembrie, dar și o stare de sănătate care, de fapt, a fost motivul numărul 1. “, a declarat la Focus Tv inspectorul școlar general din Buzău, Ionel Meiroșu.

Valul de pensionări i-a obligat pe oficialii învățământului buzoian să caute înlocuitori pentru cadrele didactice care au renunțat la activitatea din școli. În unele cazuri, s-a dovedit a fi o misiune imposibilă. Cel mai greu le-a fost oficialilor IȘJ Buzău să găsească învățători. Au fost localități în care s-au văzut nevoiți să facă un compromis și să accepte la catedră cadre didactice necalificate. Inspectorul școlar general din Buzău, Ionel Meiroșu, a dezvăluit la FocusTv că sunt două sate din județul Buzău în care copiilor le predau două tinere care încă nu au absolvit facultatea.

” În jur de 40 % ar fi învățământ primar și preșcolar și diferența, diferite alte discipline, începând cu limba română și terminând cu educație fizică. La învățători am avut o dificultate cu excepția a două situații unde avem cadre didactice necalificate și unde nu am avut cum să o scoatem la capăt, să o rezolvăm. În restul situațiilor, avem personal didactic calificat. Sunt în curs de calificare, deci sunt studenți care urmează cursurile de calificare pentru învățători- educatori în anul 2, anul 3, dar din punct de vedere al documentelor, neavând diploma de absolvent și de licență, la noi sunt practic plătiți ca necalificați. ” a adăugat inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu.