Actualitate

Începe recensământul circulației rutiere! Cum și când vor fi numărate mașinile

foto: news.ro

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că, de luna aceasta, va da startul recensământului general al circulației rutiere. 

Acesta va consta în înregistrarea valorilor de trafic timp de 10 zile pe parcursul întregului an. Vor fi acoperite lunile cu trafic mediu și cele cu trafic maxim, adică lunile iulie și august, când e perioada vacanțelor, iar numărul mașinilor care circulă pe șosele este considerabil crescut.

Recensământul ar fi trebuit să aibă loc încă de acum 2 ani, dar a fost amânat din cauza pandemiei.

”Recensământul circulației rutiere se efectuează o dată la 5 ani și constă în înregistrări manuale ale traficului, pe categorii de vehicule, pentru fiecare post de recensământ în parte. Menționăm faptul că recensământul circulației rutiere a fost amânat pentru anul 2022 din cauza pandemiei COVID – 19 care a condus la modificarea fluxurilor de circulație pe fondul restricțiilor interne și externe, programarea inițială fiind pentru anul 2020”, arată CNAIR într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, posturile recensământului circulației rutiere vor fi amplasate pe autostrăzi, drumuri naționale și județene. Înregistrările se vor face 8 ore pe zi în cazul autostrăzilor și drumurilor naționale și 14 ore/zi în cazul drumurilor județene. Una dintre zile va fi acoperită integral, 24 din 24, pe toate categoriile de drumuri, mai spun reprezentanții  CNAIR.

Iată calendarul recensământului general al circulației rutiere:

”Cunoașterea caracteristicilor traficului pe rețeaua rutieră este absolut necesară atât pentru fundamentarea și proiectarea investițiilor rutiere și a lucrărilor de întreținere și reparare a drumurilor, fundamentarea măsurilor de organizare a circulației rutiere și urmărirea dinamicii de evoluție a traficului pe rețeaua rutieră, precum și pentru elaborarea de studii referitoare la evaluarea calității aerului, prin estimarea emisiilor generate de traficul rutier și a impactului asupra mediului”, mai arată CNAIR.