Actualitate

Imaginile și declarațiile zilei de la Boboc: ”Trebuie să fiți mândri de activitatea dumneavoastră pentru că sunteți cei mai buni”

Oaspete de seamă și momente solemne astăzi la Baza Aeriană Boboc. Unitatea a primit de la ministrul Apărării, Vasile Dîncu, Ordinul ”Virtutea Aeronautica” în grad de Cavaler. Totodată ministrul a decorat drapelul de luptă al unității, cu prilejul împlinirii a 110 de ani de funcționare a Bazei Aeriene. Ministrul Vasile Dîncu i-a felicitat pe militarii buzoieni și i-a lăudat pentru activitatea depusă: ”Trebuie să fiți mândri de activitatea dumneavoastră pentru că sunteți cei mai buni”.

Ceremonia militară a început, fix la ora 10.00, așa cum era anunțat, cu momentul în care ministrul Apărării a trecut în revistă trupele și a dat onorul. Cel mai așteptat moment al ceremoniei de astăzi a fost însă decorarea drapelului de luptă al unității cu însemnele Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler, cu însemn de pace. Aceasta este una dintre cele mai înalte distincții pe care o unitate din cadrul Forțelor Aeriene Române o poate primi.

Drapelul de luptă a fost adus în fața mulțimii, oficialități centrale și locale și a militarilor, iar ministrul Apărării  a fixat panglica cu decorația pe hampă. Momentul a fost îndelung aplaudat de toți cei prezenți.

A urmat defilarea comandantului bazei şi a gărzii drapelului prin faţa mulțimii , timp în care, în semn de salut, militarii au strigat  „URA!” prelung, repetat în valuri.

La finalul ceremoniei, în discursul său, ministrul Vasiel Dîncu i-a felicitat pe militarii buzoieni.

 ”Trebuie să fiți mândri de activitatea dumneavoastră pentru că sunteți cei mai buni. Participarea la exerciții de instruire, host-nation de exemplu, în cadrul exercițiilor multinaționale, instruirea a mii de cursanți și brevetarea a zeci de ofițeri piloți militari sunt mărturii solide pentru aceasta. Performanțele acestea ne obligă și pe noi, conducerea ministerului să continuăm pasul înzestrării armatei pentru a îmbunătăți capacitatea operațională a forțelor.

Astăzi este 1 aprilie, în tradiția populară este o zi veselă, dar vă spun un lucru și știu sigur că dumneavoastră simțiți cel mai bine acest lucru. Dumneavoastră sunteți printre puținele meserii, profesii și vocații care nu pot păcăli nici viața, nici meseria pentru că sunt situații în care, și în fiecare moment, de fapt, dumneavoastră vă puneți drept chezășie propria viață și acesta este un angajament pe care noi, cu toții, îl respectăm”, a mai spus ministrul Vasile Dâncu.

De asemenea, în discursul său, ministrul Apărării Naționale a amintit și de războiul din Ucraina, context în care a subliniat, încă o dată, misiunea grea pe care o au toți cei care îmbracă haina militară.

”Domnule general Bălan, stimați colegi, așa cum am mai spus, Europa acestui secol nu a cunoscut un război de magnitudinea celui desfășurat de Federația Rusă în Ucraina, un act de agresiune inuman, crud și neacceptabil pentru lumea civilizată. Și în aceste condiții, relevanța misiunilor dumneavoastră este mai însemnată ca niciodată. Armata României și Forțele Aeriene Române sunt parte a efortului colectiv pe care NATO și comunitatea internațională îl face pentru a reuși să oprească cea mai puternică și mai inumană agresiune la adresa păcii din ultimele decenii, de după al Doilea Război Mondial”, a mai spus ministrul Apărării Naționale.

Baza Aeriană de la Boboc este singura din țară care de 110 ani formează piloți militari, fără întrerupere, fapt ce i-a  adus astăzi Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, precum şi pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României.