Actualitate

Începe vaccinarea anti-COVID cu doza a treia. Cine sunt cei care își fac primii rapelul. Toate detaliile campaniei, AICI (FOTO&VIDEO)

Marți, 28 septembrie, începe vaccinarea împotriva COVID-19 cu a treia doză. Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna.

Săptămâna trecută, membrii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 au decis, având în vedere evoluţia epidemiologică severă din România, pe baza datelor ştiinţifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu 28 septembrie.  Astfel, incepand de astăzi toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID pot primi a treia doză.

Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată: persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare. persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

”Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului de sănătate şi a unităţilor de învăţământ. Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, precizează CNCAV.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei a treia se poate face deja prin platforma online, dar doritorii se pot vaccina inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, cu buletinul asupra lor. Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeaşi modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică judeţene.

De altfel, la Buzău, vaccinarea începe în spitale și în centrele de ocrotire socială. În Spitalul Județean, până la ora 9.30, deja 12 cadre medicale se vaccinaseră cu doza a treia.

”Astăzi, 28.09.2021, Centrul de Vaccinare din incinta S.J.U. Buzău și-a reluat activitatea. A început vaccinarea cadrelor medicale cu doza 3, dar se pot vaccina si cadrele medicale care nu s-au vaccinat până acum cu nicio doză de vaccin. Până la acest moment, 12 cadre medicale s-au vaccinat cu ser Pfizer”. a transmis purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

Beneficiarii vor primi adeverinţe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menţionarea celor trei doze efectuate.

În paralel cu administrarea celei de-a treia doze, continuă şi imunizarea persoanelor care doresc să-şi facă pentru prima dată vaccinul anti-COVID.