SĂNĂTATE

Închide gripa școlile din Buzău?

În fața valului de cazuri de gripă, confirmate în urma testelor rapide dar și a analizelor de laborator efectuate la București, autoritățile de sănătate publică din Buzău spun că nu e cazul suspendării cursurilor în nici o unitate din județ. Cel puțin deocamdată nu se impune închiderea vreunei clase, chiar dacă, de exemplu, la Școala generală nr. 7, au fost confirmate cazuri de gripă de către București iar marți, 21 ianuarie, absenteismul a fost foarte ridicat.
Numai la primul schimb, cel de dimineață,  au absentat 112 copii, elevi ai Școlii gen. Nr. 7, față de 87 câți au lipsit luni.
” Avem experiența sezonului trecut când am colaborat cu conducerile unităților școlare, ne-au transmis zilnic abstenteismul. De asemenea,  medicii școlari fac un triaj riguros si îi îndepărtează pe cei cu  cu semne de infecție,  nu reprimesc în colectivitate copiii până nu ne lămurim despre ce e vorba, fără o adeverință medicală. Sperăm ca fenomenul să nu ia amploare. Nu se impune la acest moment suspendarea cursurilor, dacă la un moment dat lucrurile vor scăpa un pic de cub control vom reactiona prompt. La Școala 7 avem 7 cazuri de gripă, cursurile se suspendă dacă o treime din colectivitatea respectivă e afectată. La această școală sunt înscriși 974 de elevi, așa că suntem departe”.”, a declarat dr. Carmen Scântei de la DSP Buzău.
Marți, Bucureștiul a trimis în teritoriu rezultatele analizelor prelevate de la 2 copii cu semne de gripă, rezultate care au confirmat prezența virusului gripal de tip A. Din acest moment, medicii din județul Buzău vor putea pune diagnosticul de gripă fără mai fie nevoie de rezultatele unor exudate prelevate de la bolnavi, ci doar în context epidemiologic și sub aspect clinic, în funcție de manifestările bolii.
Între timp, marți, alți doi copii de la Centrul Maternal de la Obor, cel de-al doilea focar de gripă, au ajuns la spitalul județean iar testele rapide au indicat prezența virusului gripal.
De la începutul sezonului rece, potrivit DSP, la Buzău s-au înregistrat 43 de cazuri de gripă în urma testelor rapide, care sunt orientative, două dintre ele fiind confirmate ulterior de București.

Etichete