Actualitate

Închiderea bulevardului Bălcescu a stârnit scandal! Când s-ar putea întâmpla asta

Închiderea bulevardului Bălcescu, informație apărută în ultimele zile în spațiul public, a bulversat întregul oraș, șoferii temându-se că dacă și această cale rutieră va fi închisă orașul va fi paralizat. Asta în condițiile în care deja multe dintre străzile din municipiu au fost transformate în șantiere, iar în curând vor fi impuse restricții de circulație și pe cel mai mare bulevard din oraș. Tabloul acestui haos a fost prezentat și în ședința Consiliului Local de astăzi de Andrei Neder, consilier PNL, care a cerut clarificări cu privire la acest proiect ce vizează transformarea bulevardului Nicolae Bălcescu din cale rutieră într-o zonă destinată exclusiv pietonilor. Răspunsurile au venit atât de viceprimarul Ionuț Apostu cât și de Luminița Colțeanu, șef Serviciu Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Buzău. Cei doi au lămurit situația anunțând că Nicolae Bălcescu va rămâne deschis, iar închiderea lui va fi luată în calcul abia după ce acest proiect cuprins în Strategia de Dezvoltare a Municipiului până în 2027 va fi aprobat în vederea accesării unor fonduri europene. Cu alte cuvinte, cel puțin în această iarnă Bălcescu nu se va închide traficului rutier.

Aglomerația din trafic a fost subiectul unor ample discuții și în ședința de astăzi a Consiliului Local. Dezbaterea a fost deschisă de Andrei Neder, consilier local PNL, care a vrut să știe dacă bulevardul Bălcescu se închide în perioada următoare, când se așteaptă ca o altă mare arteră din oraș să fie restricționată din punct de vedere al traficului rutier.

Cum primarul Constantin Toma a lipsit de la ședință, răspunsurile au fost date  de viceprimarul Ionuț Apostu care a explicat că transformarea tronsonului de drum cuprins între Prefectură și parcul Crâng în cale pietonală este o propunere ce face parte dintr-un proiect care trebuie să mai treacă prin multe etape până când ar urma să fie implementat.

”Este un proiect de perspectivă aprobat în ședința de Consiliului Local de luna trecută, atunci când au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru un proiect de regenerare urbană și transformarea în zonă pietonală pentru bucata din Nicolae Bălcescu de la Prefectură la poarta Crângului. Nu se pune problema închiderii bulevardului în acest moment. Vor fi ample lucrări în următorii ani pentru că vom redeschide Aleea Castanilor spre strada Democrației, vor fi reabilitate zonele cuprinse între strada Spiru Haret, Bulevardul Bălcescu și Democrației, vor fi întocmite studii de trafic și după aceea vom depune Agenția de Dezvoltare acest proiect. Vom vedea dacă va primi finanțare. Dar nu se pune problema închiderii bulevardului în perioada următoare”, a spus Apostu.

La rândul ei, Luminița Colțeanu, șeful Serviciului de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Primăriei, a explicat că acel studiu de trafic ar urma să clarifice exact situația cu privire la decizia de închidere a bulevardului Bălcescu.

”Proiectul nu se va face mâine. El va fi inclus în următoarele proiecte de regenerare urbană.(…) Acolo se vor face studii de trafic. Oricum traficul acolo va fi fluidizat. Deci cu siguranță dacă studiile de trafic vor releva faptul că acolo nu există posibilitatea de fluidizare acest proiect nu se va întâmpla pentru că nu va fi aprobat de autoritățile de management”, a spus Luminița Colțeanu.

Deocamdată, șoferii au de îndurat aglomerație creată din cauza actualelor lucrări începute inclusiv pe trotuarele de pe bulevardul Unirii,  iar în scurt timp echipele de muncitori se vor muta și pe carosabil ceea ce va duce la aplicarea unor restricții pentru șoferi.