Actualitate SĂNĂTATE

Incidență record ! O comună din Buzău are rată de îmbolnăvire aproape 10

Incidență record la Mărgăritești. La 9.43 a ajuns rata de îmbolnăvire în această localitate, după ce în ultimele 14 zile au fost depistate aici 5 persoane infectate, raportat la un total de 530 de localnici, cât numără comuna.

Este cea mai mare incidență înregistrată până la acest moment într-o comună din județul Buzău.

Potrivit prevederilor legale, la Mărgăritești ar urma să fie introdusă carantina de noapte. Cel puțin așa se întâmplă la o rată de infectare mai mare de 7,5 cazuri la mia de locuitori. Iar cu peste 9, cât înregistrează această comună, e doar o chestiune de timp până va fi luată o decizie. În localitate, odată introdusă carantina, magazinele ar urma să se închidă la ora 18.00, iar persoanele care ies din casă după această oră vor avea nevoie de declarații scrise, cum era și în perioada stării de urgență. Excepție vor face persoanele vaccinate, care nu vor trebui să completeze această declarație.

Însă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență urmează să se întrunească și să stabilească exact ce restricții vor fi introduse în această localitate.

De asemenea, în localitatea Rușețu, incidența a crezut alarmant, ajungând la 4.56 de cazuri de COVID la mia de locuitori.

Și orașul Buzău a trecut de pragul de 3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Sunt 438 de persoane confirmate pozitiv în ultimele 14 zile, ceea ce face ca rata de îmbolnăvire în municipiul reședință de județ să ajungă la 3.37

Cu rată peste 3 la mia de locuitori mai sunt comunele Sărulești, 3.28 și Năeni, 3.09.

În localitățile din România unde incidența cazurilor de COVID-19 a depășit 3 la mie, mai poți avea acces în restaurante, baruri, la spectacole, la piscină, la evenimente sportive sau evenimente private – precum petreceri, nunți și botezuri – doar cu certificatul verde COVID, care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Măsura este valabilă inclusiv pentru copiii care au mai mult de 6 ani.
Persoanele nevaccinate și cele care nu au trecut prin boală, precum și copiii între 6 și 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării – RT-PCR sau test rapid antigen – pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen și în cel mult 72 de ore de la testul PCR.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu este închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăși 6), dar accesul este condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală – dovada fiind prezentarea certificatului verde COVID.
Și copiii cu vârsta de peste 6 ani au nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente.