Actualitate

Industria buzoiană în pandemie, evoluții greu de anticipat. Creșteri și prăbușiri spectaculoase

sursa foto: Curierul National

Doi ani de pandemie, cu perioade de restricții și de relaxare, cu diferențe extrem de mari în ceea ce privește activitatea marilor agenți economici din Buzău. Sunt concluziile formulate de Direcția Județeană de Statistică care a venit cu cifre potrivit cărora au fost înregistrate atât creșteri spectaculoase cât și scăderi dramatice în ceea ce privește indicele producției industriale dar și a cifrei de afaceri din industria buzoiană. Cu alte cuvinte, în cei doi ani de pandemie, când activitatea economică a marilor agenți economici din Buzău fie s-a desfășurat normal, fie la capacitate redusă, fie cu toți angajații la serviciu, fie cu majoritatea în șomaj tehnic, au fost înregistrate evoluții greu de anticipat, situații care pot fi puse pe hârtie abia acum.

2020 și 2021 au avut atât luni de vârf cât și perioade cu prăbușiri dramatice. O arată statisticile realizate de Direcția Județeană de Statistică Buzău. Astfel, cea mai mare creștere înregistrată de indicele producției industriale este cea din luna mai 2021, iar scăderea cea mai mare a fost înregistrată în iulie 2021.

„Indicele producţiei industriale a înregistrat în luna decembrie 2021 o creștere cu 25,6 % comparativ cu luna decembrie a anului precedent.

În perioada 01.01. – 31.12.2021 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020 s-a înregistrat o creştere de 10,2 %.

Pe parcursul anului 2021, în luna mai s-a înregistrat cea mai mare creştere a indicelui producţiei industriale (+68,7%) comparativ cu luna mai a anului precedent, iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în luna iulie (- 20,2 %)”, se arată în raportul Direcției Județene de Statistică.

Totuși, specialiștii care au analizat cifrele din cei doi ani spun că nu este vorba despre un boom economic în Buzău ci despre doi ani atipici, cu perioade de relaxare și restricții diferite, fapt ce a dus la aceste diferențe majore.

”Au fost ani atipici. Perioadele de relaxare nu au fost identice în 2021 față de 2020. În plus, din cei aproape 500 de agenți economici care raportează lunar, sunt șase care dau trendul, care au o pondere foarte mare în cifra de afaceri și practic în momentul în care activitatea lor este foarte bună și cifrele sunt în creștere. Practic, noi în momentul în care reușim să calculăm această dinamică ne uităm la cifrele acestor șase agenți economici”, a explicat Cornelia Geambașu, director Direcția de Statistică Buzău.

Totuși, cifrele arată că 2021 a fost un an mai bun pentru cei mai mari agenți economici din Buzău, cei care sunt considerați pilonii economiei buzoiene.

”În perioada 01.01. – 31.12.2021 faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, s-a înregistrat o creștere cu 22,6 %”, arată raportul Direcției Județene de Statistică.

Printre cei șase se numără fabrica de ulei, grupul de firme din domeniul reciclării, fabrica de confecții, fabrica de bere, societatea care produce placi și profile din plastic.